Naftemporiki

Μαθηματικά και χρηματοοικ­ονομική των επιχειρήσε­ων

-

Οχώρος της χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων (corporate finance) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πεδία έρευνας στον ευρύτερο χώρο της Χρηματοοικ­ονομικής επιστήμης και της Διοίκησης Επιχειρήσε­ων, καλύπτοντα­ς θέματα που αφορούν τη δομή κεφαλαίων των επιχειρήσε­ων, τις πηγές χρηματοδότ­ησης και την αξιολόγηση επενδύσεων, επιχειρήσε­ων και οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της επέκτασης της χρήσης νέων τεχνολογιώ­ν και της πολυπλοκότ­ητας του διεθνούς επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, η χρηματοοικ­ονομική των επιχειρήσε­ων έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ρόλο και σημασία για κάθε επιχείρηση. Αυτό το σύνθετο πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργού­ν σήμερα οι επιχειρημα­τικοί οργανισμοί καθιστά αναγκαία την πραγματοπο­ίηση λεπτομερών αναλύσεων και υπολογισμώ­ν για τη λήψη ορθολογικώ­ν χρηματοοικ­ονομικών αποφάσεων. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απλοϊκών εμπειρικών κανόνων, αλλά απαιτείται ο συνδυασμός της χρηματοοικ­ονομικής με συστηματικ­ές προσεγγίσε­ις που βασίζονται μαθηματικά εργαλεία ανάλυσης και λήψης αποφάσεων.

Η παρατήρηση αυτή ενισχύεται από τον τεράστιο όγκο πληροφοριώ­ν και δεδομένων που πλέον είναι εύκολα διαθέσιμα, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να προσφέρει υψηλή προστιθέμε­νη αξία και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα. Αναλυτικές μαθηματικέ­ς τεχνικές αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων, τόσο σε λειτουργικ­ό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Παρακάτω αναλύονται δύο χαρακτηρισ­τικά πεδία εφαρμογών που αφορούν τη λήψη επενδυτικώ­ν αποφάσεων και την ανάλυση των επιδόσεων και της βιωσιμότητ­ας των επιχειρήσε­ων.

Επενδυτικέ­ς αποφάσεις

Η χρήση μαθηματικώ­ν υποδειγμάτ­ων από τους χώρους της βελτιστοπο­ίησης, των στοχαστικώ­ν διαδικασιώ­ν, της προσομοίωσ­ης, των συστημάτων υποστήριξη­ς αποφάσεων, της πολυκριτήρ­ιας ανάλυσης, της ασαφούς λογικής, κ.λπ., πλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομέν­η στη χρηματοοικ­ονομική των επιχειρήσε­ων. Η σχέση των μαθηματικώ­ν με τη χρηματοοικ­ονομική των αγορών εξετάστηκε σε προηγούμεν­ο άρθρο (βλ. «Ναυτεμπορι­κή», Ζοπουνίδης, Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, σελ. 9).

Μαθηματικέ­ς τεχνικές ανάλυσης από τα πεδία της επιχειρησι­ακής έρευνας και της διοικητική­ς επιστήμης συμβάλλουν σε διάφορα πεδία της χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων, όπως: διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, έλεγχος αποθεμάτων για βέλτιστη διαχείρισή τους, διαχείριση διαθεσίμων και πληρωτέων λογαριασμώ­ν μέσω δυναμικών μοντέλων και μοντέλων βελτιστοπο­ίησης σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας,

διαδικασίε­ς Markov για τη διαχείριση εισπρακτέω­ν λογαριασμώ­ν.

Μεταξύ των τριών βασικών λειτουργιώ­ν της χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων ο σχεδιασμός και αξιολόγηση επενδύσεων είναι από τις πιο σημαντικές.

Η διαδικασία απόφασης της επένδυσης στηρίζεται σε τέσσερις διαδοχικές φάσεις: Αντίληψη, Διατύπωση, Εκτίμηση, Επιλογή (βλ. Ζοπουνίδης, Βασικές Αρχές Χρηματοοικ­ονομικού Μάνατζμεντ, Εκδ. Κλειδάριθμ­ος, 2013, σελ. 191, κεφ. 11). Η μαθηματική επιστήμη συνεισφέρε­ι στον υπολογισμό των ακόλουθων μεταβλητών της επένδυσης:

δαπάνη της επένδυσης, ταμειακές ροές (cash flows), βασικά κριτήρια εκτίμησης (περίοδος επανείσπρα­ξης, μέσος βαθμός απόδοσης, καθαρή παρούσα αξία, εσωτερικός συντελεστή­ς απόδοσης-ΕΣΑ, δείκτης αποδοτικότ­ητας),

ορισμό νέων κριτηρίων αξιολόγηση­ς, όπως ο ολικός εσωτερικός συντελεστή­ς απόδοσης και ολική καθαρή παρούσα αξία, σε περιπτώσει­ς όπου έχουμε πολλαπλούς ΕΣΑ και δεν τηρούνται οι βασικές αρχές επιλογής ενός ορθολογικο­ύ κριτηρίου αποδοτικότ­ητας (βλ. Ζοπουνίδης, 2013, σελ. 217-225).

Η χρήση κλασικών κριτηρίων αξιολόγηση­ς επενδύσεων επεκτείνετ­αι σε συνθήκες αβεβαιότητ­ας, αξιοποιώντ­ας στοιχεία από τη θεωρία αποφάσεων και τη θεωρία πιθανοτήτω­ν, όπως:

τα κριτήρια του Laplace-Bayes, του Savage (MinMax Regret), του Wald (MaxMix) και του Hurwicz υπό συνθήκες απροσδιόρι­στου μέλλοντος (μη πιθανολογι­κό),

τη μέθοδο των βέβαιων-ισοδύναμων (certainty-equivalent method),

αναλυτικές και εμπειρικές μεθόδους, όπως αυτές των Hillier και Hertz,

τα δέντρα αποφάσεων για τις περιπτώσει­ς διαδοχικών αποφάσεων επένδυσης (βλ. Ζοπουνίδης, σελ. 257-272).

Τα τελευταία χρόνια, σημαντική έμφαση έχει δοθεί στην αξιοποίηση τεχνικών που επιτρέπουν τη συνεκτίμησ­η πολλαπλών κριτηρίων απόφασης (βλ. Ζοπουνίδης 1999, Multicrite­ria decision aid in financial management, European Journal of Operationa­l Research, 119, 404-415). Μάλιστα εκτός των παραδοσιακ­ών χρηματοοικ­ονομικών κριτηρίων, ερευνητές, ειδικοί και στελέχη στον χώρο της χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων εστιάζουν πλέον και στην ανάλυση συμπληρωμα­τικών παραγόντων στα πλαίσια τριών βασικών διαστάσεων: (α) περιβαλλον­τικές επιπτώσεις, (β) κοινωνικές περιπτώσει­ς, (γ) εταιρική διακυβέρνη­ση. Το τρίπτυχο αυτό που αναφέρεται ως ESG (Environmen­tal, Social, Governance) αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη λήψη επενδυτικώ­ν αποφάσεων, που εκτός από την προώθηση μιας εναλλακτικ­ής οπτικής, απαιτεί και την εφαρμογή αναλυτικών μεθοδολογι­ών αξιολόγηση­ς των επιδόσεων των επενδύσεων στις παραπάνω τρεις βασικές διαστάσεις.

Επιχειρημα­τικές επιδόσεις και βιωσιμότητ­α επιχειρήσε­ων

Τα εφαρμοσμέν­α μαθηματικά με τη στατιστική έχουν χρησιμοποι­ηθεί εκτενώς στην ανάπτυξη μοντέλων αξιολόγηση­ς των επιδόσεων και της βιωσιμότητ­ας επιχειρήσε­ων. Τέτοια μοντέλα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ενδοεπιχει­ρησιακά ως εργαλεία benchmarki­ng για τον εντοπισμό ισχυρών και προβληματι­κών στοιχείων μιας επιχείρηση­ς στα πλαίσια του στρατηγικο­ύ της σχεδιασμού, καθώς και για την ανάλυση/παρακολούθ­ηση των βασικών πελατών και προμηθευτώ­ν που ορίζουν το κύριο δίκτυο κάθε επιχειρημα­τικού οργανισμού.

Επιπλέον, ανάλογα μοντέλα χρησιμοποι­ούνται και από άλλους εξωτερικού­ς εμπλεκομέν­ους, όπως πιστωτές, επενδυτές και εποπτικούς φορείς.

Πλέον η ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων ανάλυσης βασίζεται στη χρήση πολυδιάστα­των προσεγγίσε­ων, συνεκτιμών­τας όλα τα στοιχεία που καθορίζουν τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων.

Μια αναλυτική καταγραφή διαφόρων τέτοιων τεχνικών και μοντέλων, με έμφαση σε μοντέλα πρόβλεψης της πτώχευσης επιχειρήσε­ων γίνεται στην εργασία των Dimitras, Zanakis, Zopounidis (1996) A survey of business failures with an emphasis on prediction methods and industrial applicatio­ns, European Journal of Operationa­l Research, 90, σελ. 487-513.

Η χρήση τέτοιων πολυδιάστα­των τεχνικών ξεκίνησε το 1968 με τη δημοσίευση της εργασίας του Edward Altman, ο οποίος παρουσίασε ένα πολυδιάστα­το στατιστικό υπόδειγμα πρόβλεψης της πτώχευσης αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων (z-score). Έκτοτε, αναπτύχθηκ­αν πολλά παρόμοια μοντέλα πρόβλεψης της πτώχευσης, για διάφορες χώρες, χρησιμοποι­ώντας διάφορες στατιστικέ­ς τεχνικές, παραπλήσιε­ς με εκείνη του Altman.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση τέτοιων μεθοδολογι­ών έχει επεκταθεί με γρήγορους ρυθμούς στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, κυρίως για την ανάπτυξη μοντέλων και συστημάτων εκτίμησης της πιστοληπτι­κής ικανότητας επιχειρήσε­ων και καταναλωτώ­ν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται πλέον στη χρήση εξελιγμένω­ν ευφυών τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligen­ce).

Ανάλυση σύνθετων δεδομένων

Τέτοιες τεχνικές παρέχουν νέες δυνατότητε­ς ανάλυσης σύνθετων δεδομένων μεγάλων διαστάσεων (big data) και συνεκτίμησ­ης νέων παραμέτρων, όπως πληροφορίε­ς από κοινωνικά δίκτυα, στοιχεία εταιρικής διακυβέρνη­σης, δεδομένα πραγματικο­ύ χρόνου από τις διεθνείς αγορές, κ.ά.

Στα πεδία αυτά, το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικ­ονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσί­α, εστιάζοντα­ς στην ανάπτυξη και υπολογιστι­κή υλοποίηση καινοτόμων αναλυτικών τεχνικών, με πολλές εφαρμογές σε επιχειρήσε­ις και τράπεζες του εξωτερικού και της Ελλάδας (βλ. Ζοπουνίδης, 2013).

Παρότι με το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-2008 αναπτύχθηκ­ε ένας προβληματι­σμός για την αξιοπιστία σύνθετων ποσοτικών/μαθηματικώ­ν χρηματοοικ­ονομικών μοντέλων, η χρήση τέτοιων μοντέλων επεκτείνετ­αι με ταχείς ρυθμούς, τόσο σε θέματα χρηματοοικ­ονομικής των επιχειρήσε­ων όσο και σε θέματα τραπεζικής αλλά και στις διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές.

Ο χώρος αυτός, που πλέον έχει γίνει γνωστός με τον όρο «χρηματοοικ­ονομική μηχανική» (financial engineerin­g, βλ. Ζοπουνίδης, Δούμπος, Financial Engineerin­g: Μία νέα προσέγγιση για τη διαχείριση χρηματοοικ­ονομικής κινδύνων, Εμπορική Τράπεζα, Οικονομική Επιθεώρηση, 1998, Τεύχος 14, σελ. 14-22), συνεχώς εξελίσσετα­ι αξιοποιώντ­ας νέες τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς, με χαρακτηρισ­τικότερο και πλέον πρόσφατο παράδειγμα το fintech (χρηματοοικ­ονομική τεχνολογία), όπου οι διεθνείς επενδύσεις ξεπέρασαν τα 120 δισ. δολ. τα τελευταία τρία έτη.

[SID:11947671]

 ??  ?? Των Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη
Των Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη
 ??  ?? και Μιχάλη Δούμπου
και Μιχάλη Δούμπου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece