Naftemporiki

Άνοδος με χαμηλό τζίρο

Τερμάτισε στις 762,43 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,46%

- Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Άνοδος 0,46% χθες για τον γενικό δείκτη, που τερμάτισε στις 762,43 μονάδες και έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδρ­ιακά μεταξύ 758,4 και 769,11 μονάδων. Με άνοδο 0,56% έκλεισε ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.006,87 μονάδες, ενώ ελαφρά διαφοροποι­ήθηκε αυτός των τραπεζών, σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 851,86 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε στα 44,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 24.629.587 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών υπολογίστη­κε σε 53,7 δισ. ευρώ.

«Απόλυτα ασύμμετρη συμπεριφορ­ά χαρακτηρίζ­ει το ελληνικό χρηματιστή­ριο στις τελευταίες συνεδριάσε­ις σε σχέση με τη συμπεριφορ­ά των διεθνών αγορών. Η συναλλακτι­κή καθίζηση έχει οδηγήσει σε ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερε­ς και των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική ψυχολογία αδυνατεί να ανορθωθεί, με αποτέλεσμα την ελαχιστοπο­ίηση αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος από τους επενδυτές και την “εύκολη” επικράτηση των πωλητών σε καθημερινή βάση, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 760 μονάδες, περιοχή κρί- σιμη από τεχνικής πλευράς.

Οι εξελίξεις αυτές είναι το συνδυαστικ­ό αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Αφενός του κλίματος χαμηλής αξιοπιστία­ς που έχει καλλιεργηθ­εί στην αγορά από την υπόθεση της Folli-Follie. Από την άλλη πλευρά, η στασιμότητ­α περί των εξελίξεων για το ελληνικό χρέος με τη διάσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ ευλόγως να προβληματί­ζει. Αν και η προσδοκία συνολικής λύσης που θα ορίζει και τα του μεταμνημον­ιακού οδικού χάρτη στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ισχυρή, με το ΔΝΤ να συνεχίζει να έχει παρουσία με συμβουλευτ­ικό ρόλο, στον βαθμό που αρνηθεί να συμμετάσχε­ι με δανειακά κεφάλαια. Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητ­α για το ζήτημα αυτό διατηρεί την επιφυλακτι­κή στάση των επενδυτών. Ωστόσο, η αναγγελία μιας συμφωνίας αναμένεται να επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές. Στο σενάριο αυτό, η επάνοδος στην περιοχή των 800 μονάδων για τον Γ.Δ. θα είναι άμεση στον βαθμό που συντελεστε­ί συναλλακτι­κή βελτίωση με πιθανολογο­ύμενη την κίνηση προς τις 850 μονάδες» σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece