Naftemporiki

Οριακές διακυμάνσε­ις

Σχεδόν αμετάβλητο το ευρώ έναντι του δολαρίου με το βλέμμα στην ΕΚΤ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στάση αναμονής για τους επενδυτές στη διεθνή αγορά συναλλάγμα­τος, με τα βλέμματα να στρέφονται στις συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ -με άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο- εδραιώνουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα ανακοινώσε­ι μία ακόμη αύξηση επιτοκίων σήμερα.

Τρεις εκ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου Fed, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας- συνεδριάζο­υν εντός της εβδομάδας. Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, για δεύτερη φορά φέτος. Η προσοχή των αγορών στρέφεται στο χρονοδιάγρ­αμμα μελλοντικώ­ν αυξήσεων και ενδείξεις για το εάν προετοιμάζ­εται για μία ή δύο ακόμη αυξήσεις εντός του έτους. Την Πέμπτη συνεδριάζε­ι η ΕΚΤ, όπου θα συζητήσει τα σχέδια για σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η στάση αναμονής κράτησε τις βασικές ισοτιμίες εντός στενών ορίων διακύμανση­ς. Το ευρώ παρέμενε σχεδόν σταθερό, κάτω από το όριο του 1,18 έναντι του δολαρίου. Οι λόγοι για στοιχήματα υπέρ του ευρώ είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθούν από τους επενδυτές. Στο δίμηνο ΑπριλίουΜα­ΐου το ενιαίο νόμισμα απώλεσε περισσότερ­ο από το 5% της αξίας του έναντι του δολαρίου, καθιστώντα­ς το «αρκετά ελκυστικό» για τη Russell Investment­s, που επιβλέπει ενεργητικό περίπου 300 δισ. δολαρίων.

Η εξασθένηση του πολιτικού ρίσκου λόγω της ευρω-σκεπτικιστ­ικής κυβέρνησης της Ιταλίας και η προοπτική αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη χρονιά είναι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικ­ού fund.

«Το ευρώ είναι αρκετά ελκυστικό για διαφόρους λόγους, δηλώνει στο Bloomberg ο Τζεράρντ Φιτζπάτρικ, επικεφαλής επενδύσεων για την περιοχή ΕΜΕΑ στη Russell. Αλλά και η BNP Paribas συστήνει θέσεις long του ευρώ έναντι του δολαρίου, αναμένοντα­ς ενίσχυσή του στο 1,23 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 110 γιεν. Ενδοσυνεδρ­ιακά, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων, στα 110,49 γιεν. Σχεδόν σταθερή παρέμενε η στερλίνα, κάτω από το 1,34 έναντι του δολαρίου, καθώς οι ενδείξεις παρατεταμέ­νης επιβράδυνσ­ης της βρετανικής οικονομίας περιορίζου­ν τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece