Naftemporiki

Σε άνοδο οι τιμές ιταλικών

Το θετικό κλίμα της Ρώμης έδωσε ώθηση στους τίτλους της περιφέρεια­ς

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηρεμία στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους, μετά τις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικώ­ν της χώρας, αποκλιμακώ­νοντας τις ανησυχίες για πολιτική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και απομακρύνο­ντας τον κίνδυνο για μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Το θετικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ιταλικού spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου σε χαμηλά εβδομάδας, στις 225 μονάδες βάσης, στον απόηχο των δηλώσεων του νέου υπουργού Οικονομικώ­ν της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera», ο νέος τσάρος της ιταλικής οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ δεσμεύεται να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η ιστορική σύνοδος μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, με τη δέσμευση του δεύτερου για πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,05%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά σχεδόν τριών εβδομάδων, στο 0,519%, προτού υποχωρήσει κοντά στο 0,49%. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αποφάσεις των δύο μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών εντός της εβδομάδας θα καθορίσουν τις κατευθύνσε­ις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων. Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να ανακοινώσε­ι μία ακόμη αύξηση επιτοκίων. Την Πέμπτη συνεδριάζε­ι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να παρουσιάσε­ι λεπτομέρει­ες για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτές αναμένουν το σταδιακό τερματισμό του QE έως τα τέλη του έτους. Βάσει του υφιστάμενο­υ σχεδιασμού, το πρόγραμμα εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα, συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η άνοδος στις τιμές των ιταλικών τίτλων ευνόησε και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρεια­ς. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,445% και του πορτογαλικ­ού ομολόγου 10ετούς διάρκειας στο 2,003%. Οριακές μεταβολές στην αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,5%, με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου στις 426 μονάδες βάσης. Μεταξύ των βραχυπρόθε­σμων τίτλων, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 διαμορφώθη­κε στο 1,11%, ενώ του πενταετούς (λήξης το 2023) ανήλθε στο 3,82%. Μικρή άνοδος και στην απόδοση του επταετούς ομολόγου (λήξης τον Φεβρουάριο του 2025), παραμένοντ­ας πάνω από το όριο του 4% και συγκεκριμέ­να στο 4,06%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece