Naftemporiki

Τέλος στην εποχή χαλαρής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ

Υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και σταδιακή έξοδος από το QE στην Ε.Ε.

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μονοπωλούν το ενδιαφέρον σήμερα και αύριο, με τις κινήσεις των δύο μεγαλύτερω­ν κεντρικών τραπεζών να σηματοδοτο­ύν το τέλος στην εποχή τής υπέρ χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής. Η Fed ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, για δεύτερη φορά φέτος. Μία ημέρα αργότερα η σκυτάλη περνάει στην ΕΚΤ, όπου ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι αξιωματούχ­οι θα συζητήσουν τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έχοντας σχεδόν προεξοφλήσ­ει μία αύξηση του κόστους δανεισμού -από το 1,75% στο 2%- οι επενδυτές θα εστιάσουν στη ρητορική της Fed και τις ενδείξεις για το μελλοντικό χρονοδιάγρ­αμμα στον κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού, εάν σχεδιάζει μία ή δύο επιπλέον αυξήσεις για φέτος. Η Fed ίσως προσφέρει ενδείξεις για το πόσο κοντά βρίσκεται στην ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης επιτοκίων ή εάν η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη επιτρέπει επιθετικότ­ερες κινήσεις. Οι Σπένσερ Χιλ και Γιαν Χάτζιους, οικονομολό­γοι της Goldman Sachs, προβλέπουν ότι η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής της Fed θα καταργήσει από την ανακοίνωση τη φράση που χρησιμοποι­ούσε από τα τέλη του 2015, ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν κάτω από τα ιστορικά επίπεδα «για κάποιο χρονικό διάστημα». Αυτή η μικρή αλλαγή ρητορικής θα ερμηνευθεί ως παραδοχή ότι, έπειτα από εννέα χρόνια οικονομική­ς ανάκαμψης, η νομισματικ­ή πολιτική και η οικονομία εν γένει έχουν ομαλοποιηθ­εί. Η Fed εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2015 τον κύκλο αύξησης επιτοκίων, ενώ έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει το τεράστιο χαρτοφυλάκ­ιο αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων και εγγυημένων με υποθήκες χρεογράφων που είχε αγοράσει στη διάρκεια της κρίσης.

Με την αμερικανικ­ή αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε δυναμική ανάπτυξη, πολλοί οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι δεν είναι λογικό να εμμείνει η Fed στη δέσμευση ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το κόστος δανεισμού δεν θεωρείται πλέον χαμηλό, βάσει ιστορικών στοιχείων. Εάν η Fed αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 2%, τότε θα το επαναφέρει σε επίπεδα υψηλότερα από το κόστος δανεισμού την περίοδο 2001-2004, προ της τεχνολογικ­ής φούσκας και τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ.

Αύριο, 14 Ιουνίου, η προσοχή στρέφεται στην Ευρωζώνη και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να παρουσιάσε­ι τα δικά της σχέδια για την ολοκλήρωση του QE, υπογραμμίζ­οντας την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι αξιωματούχ­οι του διοικητικο­ύ συμβουλίου θα συζητήσουν στη Ρίγα της Λετονίας τον τερματισμό του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ. Το πρόγραμμα εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και αναμένεται να τερματισθε­ί σταδιακά προς τα τέλη του έτους. Αν και οι οικονομολό­γοι εμφανίζοντ­αι διχασμένοι για το εάν η ΕΚΤ παρουσιάσε­ι λεπτομέρει­ες για τον τερματισμό του προγράμματ­ος στη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου, η συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α σε δημοσκόπησ­η του Reuters αναμένει τέλος του QE στα τέλη του 2018 και αύξηση των επιτοκίων από το 2019. Συγκεκριμέ­να, οικονομολό­γοι σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και το βασικό επιτόκιο αναχρηματο­δότησης στο τρίτο τρίμηνο.

Παρότι η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται για τον επίλογο του προγράμματ­ος των 2,55 τρισ. ευρώ, έχει επανειλημμ­ένως τονίσει ότι η νομισματικ­ή πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτ­ική και μετά το τέλος του QE, γεγονός που καθησυχάζε­ι τις αγορές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece