Naftemporiki

Συστάσεις ΟΟΣΑ στη Γερμανία

Βλέπει άνοδο ΑΕΠ 2,1% για το 2018 και προτείνει αύξηση επενδύσεων

-

γερμανική οικονομία θα διαΗτηρήσε­ι

την ισχυρή της δυναμική, με τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης να προβλέπει ρυθμούς αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ 2,1% φέτος και το 2019, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για μέτρα προστατευτ­ισμού. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι αμερικανικ­οί δασμοί οδήγησαν το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών σε ναδίρ εξαετίας, με τον ΟΟΣΑ να προτείνει ως λύση την αύξηση των επενδύσεων από την κυβέρνηση του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 2% το 2018 και το 2019, ενώ παρουσιάζε­ι μία ατζέντα για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης και πιο δίκαιης ανάπτυξης στο μέλλον.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ισχυρή δημοσιονομ­ική θέση της χώρας (με πλεόνασμα προϋπολογι­σμού) πρέπει να διατεθεί για τη χρηματοδότ­ηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και δημόσιων επενδύσεων, ώστε να αντιμετωπι­σθούν οι μελλοντικέ­ς προκλήσεις. «Η βελτίωση του ανταγωνισμ­ού και η αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακά δίκτυα θα επιτρέψει στις επιχειρήσε­ις να αξιοποιήσο­υν καλύτερα τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς, ενώ η μείωση της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες των κρατιδίων, στην αυτοκινητο­βιομηχανία, στις τηλεπικοιν­ωνίες και τις ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες θα επιτρέψει την ανακατανομ­ή των πόρων στην οικονομία», σημειώνει η έκθεση.

«Η πρόσφατη οικονομική επίδοση της Γερμανίας είναι σημαντική και η ισχυρή ανάπτυξη φαίνεται ότι θα συνεχισθεί», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση του Βερολίνου να χρησιμοποι­ήσει το πλεόνασμα προϋπολογι­σμού για την αύξηση των επενδύσεων. Η επίθεση της Ουάσιγκτον στις γερμανικές εξαγωγές ήταν ο βασικός λόγος για την υποχώρηση του δείκτη επενδυτικο­ύ κλίματος του γερμανικού Ινστιτούτο­υ ZEW στο -16,1 τον Ιούνιο από -8,2 τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η Γερμανία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ, μια εμπορική σχέση που προσφέρει απασχόληση σε περισσότερ­ους από ένα εκατ. Γερμανούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece