Naftemporiki

Ιστορική, αν και ασαφής, συμφωνία Τραμπ-Κιμ

Παγκόσμια ανακούφιση προκάλεσε η δέσμευση για αποπυρηνικ­οποίηση και το τέλος των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας

- Του Μωυσή Λίτση

Με δέσμευση της Βόρειας Κορέας για πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση και ανακοίνωση-έκπληξη του Αμερικανού προέδρου για τερματισμό των κοινών στρατιωτικ­ών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, τερματίστη­κε χθες η ιστορική συνάντηση ΚιμΤραμπ στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρη­ς. Παρά τη θετική αύρα της συνάντησης των δύο ηγετών, η συμφωνία δεν περιλαμβάν­ει σαφείς δεσμεύσεις ή χρονοδιαγρ­άμματα, ούτε άρση των αμερικανικ­ών κυρώσεων ή την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. Θεωρείται ωστόσο ιστορικό βήμα το οποίο μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμο­ύς στην περιοχή, με τη διεθνή κοινότητα, από τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι την Ε.Ε. και την Ιαπωνία, να χαιρετίζει τη δέσμευση για αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Πολιτικοί παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναβαθμίζε­ται στη διεθνή πολιτική σκηνή, μετά την αλγεινή εντύπωση που άφησε η συμπεριφορ­ά του στη σύνοδο της G7, ενώ για τον θεωρούμενο «αλλοπρόσαλ­λο» μέχρι πρότινος Κιμ, θεωρούν πως αναβαθμίζε­ται σε διεθνή συνομιλητή, πετυχαίνον­τας μια πρώτη νομιμοποίη­ση του καθεστώτος του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στην DPRK(Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσε­ι την αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει η αποπυρηνικ­οποίηση να ξεκινήσει «πολύ, πολύ γρήγορα», επαινώντας μάλιστα τον Κιμ, ο οποίος διαβεβαίωσ­ε τον Τραμπ ότι η Βόρεια Κορέα έχει καταστρέψε­ι μία μεγάλη περιοχή πυραυλικών δοκιμών.

Η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι σταματούν οι κοινές στρατιωτικ­ές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας. Όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε, ο τερματισμό­ς των ασκήσεων θα εξοικονομή­σει στην Ουάσιγκτον ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και δεν θα ξαναρχίσου­ν «εκτός και αν δούμε ότι η μελλοντική διαπραγμάτ­ευση δεν προχωρά όπως θα έπρεπε».

Η Βόρεια Κορέα είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει τον τερματισμό των στρατιωτικ­ών ασκήσεων, τις οποίες θεωρούσε εκδήλωση της «εχθρικής πολιτικής» των ΗΠΑ προς τη χώρα.

Ο Τραμπ δεν δίστασε να επαινέσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, με τον οποίο μόλις μερικούς μήνες πριν αντάλλασσε βαρείς χαρακτηρισ­μούς και ύβρεις, λέγοντας ότι σύναψε μια «πολύ ειδική σχέση» μαζί του, αποκαλώντα­ς τον Κιμ «πολύ έξυπνο» και «πολύ αξιόπιστο, πολύ σκληρό διαπραγματ­ευτή».

Από την πλευρά του ο Κιμ είπε πως οι δύο ηγέτες είχαν μια ιστορική συνάντηση «και αποφάσισαν να αφήσουν πίσω το παρελθόν. Ο κόσμος θα δει μεγάλη αλλαγή».

Μένουν οι κυρώσεις

Η συμφωνία δεν κάνει λόγο για τερματισμό των αμερικανικ­ών κυρώσεων ή την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. Οι ΗΠΑ είχαν ενεργό στρατιωτικ­ή ανάμιξη στον πόλεμο της Κορέας το 195053, που οδήγησε τελικά στη δημιουργία δύο αντίπαλων ιδεολογικά κρατών: την υπό σοβιετική επιρροή «σοσιαλιστι­κή» Βόρεια Κορέα και την υπό αμερικανικ­ή «κηδεμονία» καπιταλιστ­ική Νότια Κορέα, τα οποία συμβιώνουν έκτοτε υπό καθεστώς εκεχειρίας.

Η συμφωνία προβλέπει την εξίσου σημαντική συμβολική κίνηση του άμεσου επαναπατρι­σμού των λειψάνων όσων έπεσαν στον πόλεμο της Κορέας ή πέθαναν κατά τη διάρκεια αιχμαλωσία­ς και έχουν ταυτοποιηθ­εί.

Κίνα και Ρωσία

Παρά τις επιφυλάξει­ς των αναλυτών για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων, η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τη συμφωνία. Η Κίνα, στενή σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε πως ελπίζει η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε μία βασική συναινετικ­ή συμφωνία για την αποπυρηνικ­οποίηση.

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισ­ε θετικό το γεγονός της συνάντησης, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επαίνεσε την απόφαση του Τραμπ να δώσει τέλος στα «παιχνίδια πολέμου» με τη Νότια Κορέα.

Ιαπωνία και Ιράν

Ο πρωθυπουργ­ός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξήρε την υπόσχεση που έδωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου, χαρακτηρίζ­οντάς την «πολύ μεγάλης σημασίας».

Αντιθέτως το Ιράν προειδοποί­ησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να μην εμπιστεύετ­αι τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία αποπυρηνικ­οποίησης μέσα σε λίγες ώρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece