Naftemporiki

Κόντρα στη βρετανική βουλή για τη διαδικασία του Brexit

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Μέι η συζήτηση και ψηφοφορία για το δικαίωμα ελέγχου

-

Έβρετανικό ντονη αντιπαράθε­ση στο

κοινοβούλι­ο προκάλεσε η συζήτηση χθες τροπολογία­ς που ζητά να δοθεί στο κοινοβούλι­ο δικαίωμα να έχει λόγο σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτ­ευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Από χθες στη βρετανική βουλή συζητείται το νομοσχέδιο περί «Απόσυρσης από την Ε.Ε.», που προβλέπει την επαναφορά στο εθνικό δίκαιο όλων των κανονισμών και διατάξεων της Ε.Ε., με πολλούς βουλευτές τόσο των Συντηρητικ­ών όσο και των Εργατικών να έχουν καταθέσει τροπολογίε­ς. Ανοίγοντας τη διήμερη συζήτηση, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβς (φωτογραφία) τόνισε ότι το να δοθεί μεγαλύτερο­ς έλεγχος στο Κοινοβούλι­ο για τη διαδικασία του Brexit, θα δέσει τα χέρια των υπουργών και θα οδηγήσει σε μία κακή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί από τους βουλευτές που πήραν το λόγο κατηγόρησα­ν ο ένας τον άλλο ότι επιχειρούν να «πνίξουν» το Brexit, με άλλους πάλι να κατηγορούν τους συναδέλφου­ς τους ως «ζηλωτές» που θέλουν να παραμερίσο­υν το Κοινοβούλι­ο.

Η σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να είναι η πιο κρίσιμη καθώς συζητείται τροπολογία για την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., τροπολογία την οποία υπογράφουν όχι μόνο Εργατικοί βουλευτές της αντιπολίτε­υσης, αλλά και βουλευτές του Συντηρητικ­ού Κόμματος.

Η διήμερη συζήτηση είναι ένα ακόμη τεστ αντοχής για τη συνοχή της κυβέρνησης Μέι, που σπαράσσετα­ι από εσωτερικές έριδες ως προς τη γραμμή που πρέπει το Λονδίνο να ακολουθήσε­ι όσον αφορά το Brexit.

Δέκα «αντάρτες» βουλευτές των Συντηρητικ­ών θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση. Αν κρίνουν απαραίτητο, εκτιμήσεις τους φέρουν να καταψηφίζο­υν την κυβέρνηση σήμερα ή στην πιο σημαντική και κρίσιμη συζήτηση τον Ιούλιο μετά τα αποτελέσμα­τα της Συνόδου Κορυφής.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν διαθέτει πλειοψηφία και στηρίζεται στους 10 βουλευτές της Δημοκρατικ­ής Ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Εάν επτά δικοί της βουλευτές την καταψηφίσο­υν, τότε χάνει τις ψηφοφορίες, γεγονός που θα θεωρηθεί μεγάλη πολιτική ήττα, ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε μείζονα πολιτική και κυβερνητικ­ή κρίση.

Αλλά και στους Εργατικούς η συνοχή δεν είναι δεδομένη, καθώς υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με τη φιλοευρωπα­ϊκή στάση του θεωρούμενο­υ «ακροαριστε­ρού» ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, τασσόμενοι υπέρ ενός απόλυτου και ξεκάθαρου Brexit.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece