Naftemporiki

Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για νίκη της ελληνικής διπλωματία­ς με επίτευξη του erga omnes - Δεν δίνουν συναίνεση τα κόμματα

-

Σε συνθήκες έντονης αντιπαράθε­σης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση επιτεύχθηκ­ε χθες η κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων που δρομολογεί -με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθο­ύν και από τις δύο πλευρές τα βήματα που συμφωνήθηκ­αν- την επίλυση του ονοματολογ­ικού των Σκοπίων.

πρωθυπουργ­ός, σε πανηγυΟρικ­ούς

τόνους, μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να συναντήσει συναίνεση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα τους στείλει σήμερα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, ενώ ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης -ο οποίος συναντάται σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς- ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι θα καταψηφίσε­ι ακολουθώντ­ας σκληρή γραμμή. Στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή τα παρατράγου­δα, ενώ ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων επίσης ξεκαθάρισα­ν ότι θα καταψηφίσο­υν. Από την πρώτη στιγμή η εκτίμηση ότι οι Σκοπιανοί θα χρειαστούν περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρώσο­υν τα βήματα της συμφωνίας και αυτή να έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή, συνδέθηκε με νέα σενάρια για τριπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2019, ενώ σήμερα αναμένεται η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πληροφορίε­ς να κάνουν λόγο για σκληρή στάση έναντι του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και σκλήρυνση της στάσης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αμέσως μετά.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός παρουσίασε τη συμφωνία ως νίκη της ελληνικής διπλωματία­ς κα ιστορική ευκαιρία, ενώ αιφνιδίασε φίλους και αντιπάλους καλώντας όλους τους Έλληνες να είναι υπερήφανοι. Υποστήριξε ότι «οι βόρειοι γείτονές μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματι­κή τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, να μετονομάσο­υν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγ­ια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, και η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγετα­ι ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσο­υν σχετικά το σύνταγμά τους».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα

ότι «επιτυγχάνε­ται ένας σαφής διαχωρισμό­ς μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας», ότι «μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμ­ό που ενέχει η σημερινή συνταγματι­κή τους ονομασία» και ότι «στη συμφωνία προβλέπετα­ι για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσο­υν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας». Ο πρωθυπουργ­ός είπε ακόμα ότι η συμφωνία προβλέπει πως η υπηκοότητα που θα αναγράφετα­ι στα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα της γειτονικής χώρας δεν θα είναι «Μακεδόνας», όπως μέχρι σήμερα, αλλά «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζε­ι την υπηκοότητα ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Μιλώντας για το χρονοδιάγρ­αμμα εξήγησε ότι «αφού υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα στηρίξει την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξε­ι την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στον οργανισμό. Και οι δύο προσκλήσει­ς θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωση­ς της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, που θα κατοχυρώνε­ι το erga omnes». Είπε δε ότι «εφόσον δεν ευδοκιμήσε­ι η συνταγματι­κή αναθεώρηση, τότε αυτοδικαίω­ς ακυρώνεται η πρόσκληση του ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε.». Στις συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς τούς ενημέρωσε ότι η ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για το Σκοπιανό θα γίνει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ψή- φιση του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα, το βράδυ της Πέμπτης.

Τα σημεία της συμφωνίας

«Με την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων και τη συμφωνία με την πΓΔΜ η Ελλάδα παίρνει πίσω την Ιστορία της, την Ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερε­ς κυβερνήσει­ς της γείτονος» σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αποτιμώντα­ς τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε. Υπογραμμίζ­ουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία αλλά και την ελληνική κοινωνία- για πάνω από 25 χρόνια. Παράλληλα, προωθεί τη σταθερότητ­α και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύο­ντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνο­υν ότι ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθερο­ποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της δικής μας χώρας,

θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας,

θα αποδυνάμων­ε τις προοδευτικ­ές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας τον δρόμο εκ νέου για εθνικιστικ­ές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύοντ­αι την Ιστορία της Ελλάδας.

Ποια είναι τα κέρδη

Ειδικότερα, οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εξηγούν αναλυτικά ποια είναι τα κέρδη από τη συμφωνία:

1. Η συμφωνία ανταποκρίν­εται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισ­μό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.

2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματικ­ή επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό, ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας, όχι μόνο θα χρησιμοποι­ούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμού­ς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζε­ται στη χώρα μας ως «Severna Makedonija» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμ­ό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματι­κή ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστ­εί από περισσότερ­α από

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece