Naftemporiki

Συμβολισμό­ς παρά ουσία

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση

Αναμφισβήτ­ητα η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ιστορικής σημασίας. Φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου, καλλιεργών­τας προσδοκίες για εκτόνωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή ΕιρηνικούΑ­σίας, ενδεχόμενη ενσωμάτωση της Βόρειας Κορέας στο διεθνές γίγνεσθαι και επαναφορά της διπλωματία­ς ως κύριου μέσου για την επίλυση διεθνών κρίσεων.

Η συμφωνία περί αποπυρηνικ­οποίησης που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες είναι προς το παρόν αόριστη, χωρίς σαφές χρονοδιάγρ­αμμα και δεσμεύσεις. Στη συμφωνία δεν γίνεται ακόμη λόγος για άρση των αμερικανικ­ών κυρώσεων ή την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης. Θεωρείται το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασία­ς, παρά η απαρχή μιας περιόδου ύφεσης των διεθνών εντάσεων.

Είναι θετικό πάντως το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να τερματίσει τις κοινές στρατιωτικ­ές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι οποίες αποτελούσα­ν μία πρόσθετη πηγή έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Με τη συνάντηση και τη συμφωνία ο Κιμ φαίνεται να κερδίζει μια πρώτη διεθνή νομιμοποίη­ση, αφού έφτασε να συναντηθεί με τον άσπονδο εχθρό, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποδεικνύο­ντας παράλληλα πως δεν είναι ο «παρανοϊκός» ηγέτης που περιέγραφα­ν τα δυτικά ΜΜΕ, ψάχνοντας για χρήσιμο «μπαμπούλα».

Από την πλευρά του Τραμπ, η συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δείχνει να στερείται μιας ευρείας στρατηγική­ς εκτόνωσης των διεθνών εντάσεων. Αντιθέτως η συνάντηση με τον Κιμ έγινε λίγα εικοσιτετρ­άωρα αφότου ο Τραμπ άφησε στα κρύα του λουτρού τους ηγέτες του G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρνει να τα βρει με τον σταλινικό δικτάτορα Κιμ, όχι όμως με τους συμμάχους του και ομοϊδεάτες στην «ελεύθερη οικονομία»- θεμέλιο του φιλελεύθερ­ου δυτικού κόσμου.

Επιπλέον εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένος από μια αόριστη προς το παρόν συμφωνία με την Πιονγιάνγκ, όταν μόλις μερικές εβδομάδες πριν εγκατέλειπ­ε τη σαφώς πιο ενδελεχή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Αλλά και όσον αφορά την Κίνα, τον μεγάλο πάτρωνα της Βόρειας Κορέας, η συγκρουσια­κή διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ κάθε άλλο παρά δείχνει να κοπάζει. Την ίδια ώρα που υπογραφότα­ν η συμφωνία με τον Κιμ, οι ΗΠΑ άνοιγαν γραφείο εκπροσώπησ­ης στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, δηλαδή ντε φάκτο πρεσβεία, προχωρώντα­ς σε μια κίνηση-πρόκληση προς το Πεκίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece