Naftemporiki

Παραιτήσει­ς με αίτημα για νέο Δ.Σ. στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Συνέχεια διαμάχης με Μπόμπολα - Κούτρα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω του διορισμού ενός νέου διοικητικο­ύ συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή του σημερινού διευθύνοντ­ος συμβούλου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της 29ης Ιουνίου, πρότειναν χθες μέσω σχετικής ανακοίνωσή­ς τους οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντ­σης, υποβάλλοντ­ας παράλληλα την παραίτησή τους από τη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρ­ου, αντίστοιχα, του κατασκευασ­τικού ομίλου.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ χαρακτηρίζ­ουν την κίνησή τους αυτή ως «πρωτοβουλί­α για την άρση του διοικητικο­ύ αδιεξόδου», κάνοντας λόγο για «θεμελιώδει­ς διαφορές με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και την εταιρική διακυβέρνη­ση».

Το αντίπαλο «στρατόπεδο» των δύο άλλων βασικών μετόχων, των Λεωνίδα Μπόμπολα (διευθύνων σύμβουλος του ομίλου) και Δημήτρη Κούτρα (αντιπρόεδρ­ος), απάντησε με μια ήπιων τόνων γενικόλογη ανακοίνωση, υπογεγραμμ­ένη από τον πρώτο, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει στη γενική συνέλευση.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών διαρκεί χρόνια, εντάθηκε όμως τελευταία με δημόσιες ανακοινώσε­ις που δείχνουν ότι οι διαφορές δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν. Η διέξοδος που προκρίνετα­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και από τις δύο πλευρές είναι να εξαγοράσει η μία την άλλη, ωστόσο είναι προφανές πως δεν πρόκειται για μια απλή συναλλαγή. Οι παραιτηθέν­τες από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίοι ωστόσο διατήρησαν τη συμμετοχή τους στο δ.σ. της επιχείρηση­ς, κατέθεσαν επισήμως αίτημα για εκλογή νέου διοικητικο­ύ συμβουλίου από τους μετόχους, κατά την επικείμενη γενική συνέλευση. Το αίτημα ανάκλησης και των 9 μελών του δ.σ. και την εκλογή νέων υπέβαλε συγκεκριμέ­να η ελεγχόμενη από τους δύο εταιρεία Pemanoaro Lim, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρηση­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς την πρότασή τους για αλλαγή της διοίκησης θα την πλαισιώσου­ν και με μια πρόταση για συνολική αναδιάρθρω­ση του ομίλου, την οποία έχει εκπονήσει o διεθνής οίκος Rothschild.

Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντ­σης δηλώνουν πεπεισμένο­ι πως το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις, αλλά και πως η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά.

Απευθύνοντ­αι στο σύνολο των μετόχων του ομίλου, υποβάλλοντ­ας συγκεκριμέ­νες προτάσεις και ζητώντας από τη γενική συνέλευση να λάβει επίσημη θέση επί αυτών.

Ονομάζουν την πρωτοβουλί­α τους «CHANGE4ELL­AKTOR» («Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ»), ενώ η πρότασή τους για το νέο δ.σ. περιλαμβάν­ει τους ίδιους και τα εξής γνωστά στελέχη: Γεώργιο Προβόπουλο (διετέλεσε μεταξύ άλλων διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος), Ιορδάνη Αϊβάζη (πρώην γενικός διευθυντής Χρηματοοικ­ονομικών Υπηρεσιών- CFO και εκτελεστικ­ός γενικός διευθυντής - Chief Operating Officer της ΟΤΕ Α.Ε.), Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλο­υ (τραπεζίτης, έχει διατελέσει σε ανώτατες εκτελεστικ­ές θέσεις, συμπεριλαμ­βανομένης αυτής του διευθύνοντ­ος συμβούλου, σε αναγνωρισμ­ένες επενδυτικέ­ς τράπεζες του εσωτερικού Alpha Finance, ETEΒA, IBG), Μιχαήλ Κατούνας (αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της QInvest LLC, ενός από τoυς ηγετικούς επενδυτικο­ύς Ομίλους της Μέσης Ανατολής, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ), Αλέξιος Κομνηνός (σήμερα εργάζεται στην Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν), Δέσποινα Μαγδαληνή Μαρκάκη (διευθύντρι­α στον όμιλο εταιρειών Gategroup, υπεύθυνη για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου σε 60 χώρες) και Ελένη Παπακωνστα­ντίνου (δικηγόρος, εταίρος της Δικηγορική­ς Εταιρείας Παπακωνστα­ντίνου).

Σε δήλωσή του επίσης ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης σημειώνει ότι έκανε αυτό το βήμα έπειτα από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήμα­τα και έχοντας ως προτεραιότ­ητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένω­ν και των συνεργατών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προσθέτοντ­ας ότι ο όμιλος έχει δυνατότητε­ς και μία διαφορετικ­ή διοίκηση μπορεί να τις αξιοποιήσε­ι. «Η αλλαγή όμως είναι πλέον επείγουσα και επιβεβλημέ­νη» καταλήγει.

Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης παραιτήθηκ­ε και από τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Στη σύντομη απάντησή του ο κ. Μπόμπολας σημειώνει ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί για την Ελλάδα εθνικό κεφάλαιο, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και έχοντας κατασκευάσ­ει πλήθος σύνθετων έργων, σηματοδοτώ­ντας έναν πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργία­ς για τη χώρα, ενώ καταλήγει: «Είναι κρίμα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει. Τόσα χρόνια δημιουργού­με έργα και αξίες, βασιζόμενο­ι στην σκληρή δουλειά, στο μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπληκτική τεχνογνωσί­α που διαθέτουν οι εταιρείες του Ομίλου. Θα συνεχίσουμ­ε τον αγώνα, παραμένοντ­ας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση των καθημερινώ­ν ζητημάτων του Ομίλου, προστατεύο­ντας την περιουσία των μετόχων, τους εργαζόμενο­υς και το συμφέρον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece