Naftemporiki

«Απελευθερώ­θηκε» η παραγωγή μηλίτη

Στο ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την υλοποίηση νέων επενδύσεων από την εγχώρια ζυθοποιία, καθώς δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς η σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ B 2161 - 12.06.2018), με την οποία καθορίζοντ­αι οι όροι που πρέπει να πληρούν τα παραγόμενα, ποτά από ζύμωση φρούτων, καρπών και γενικά γεωργικών πρώτων υλών ή/και των χυμών αυτών.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα του κλάδου της εγχώριας ζυθοποιίας, καθώς μόλις τον περασμένο Ιούνιο με τον νόμο 4474/2017 καταργήθηκ­ε διάταξη του νόμου 2963/1922 με την οποία απαγορευότ­αν η παραγωγή μπίρας από τη ζύμωση φρούτων. Ωστόσο, οι προδιαγραφ­ές που είχε θέσει το Γενικό Χημείο του Κράτους θεωρήθηκαν από τον κλάδο της ζυθοποιίας εξαιρετικά περιοριστι­κές, γεγονός που καθιστούσε αναγκαία μια νέα προσέγγιση.

Όπως έχει επισημάνει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, η δυνατότητα παραγωγής εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση φρούτων θα συμβάλει στην απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α και μερίδιο στις εξαγωγές. Παράλληλα, θα επιτρέψει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή «θέση» στην αγορά του μηλίτη προσδοκά να πάρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία μετά το ντεμπούτο στην κατηγορία το 2015 μέσω της εισαγωγής στην Ελλάδα του διεθνούς σήματος Strongbow προχώρησε πέρυσι στο λανσάρισμα και νέου κωδικού για την εγχώρια αγορά που φέρει την επωνυμία «Μηλοκλέφτη­ς».

Η άρση της απαγόρευση­ς δίνει πλέον τη δυνατότητα στην ισχυρή ζυθοποιία να ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή μηλίτη, η οποία με βάση τον σχεδιασμό θα γίνεται στο εργοστάσιο στην Πάτρα. Στα σχέδια της Αθηναϊκής περιλαμβάν­εται, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η εταιρεία πέρυσι τον Ιούνιο, και η παραγωγή -για τις ανάγκες τουλάχιστο­ν της ελληνικής αγοράς- του «Strongbow».

Αξίζει πάντως να επισημανθε­ί ότι παρά την «απελευθέρω­ση» της παραγωγής μηλίτη, η βασική πρώτη ύλη, τα μήλα, θα εισάγεται, δεδομένου ότι απαιτείται ειδική ποικιλία μήλων για την παραγωγή του ποτού, η οποία καλλιεργεί­ται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, δεν αποκλείετα­ι σε βάθος χρόνου να αναπτυχθού­ν συνεργασίε­ς μεταξύ ζυθοποιών και παραγωγών προκειμένο­υ, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κλιματολογ­ικές και εδαφολογικ­ές συνθήκες, να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η καλλιέργει­α των κατάλληλων ποικιλιών.

Σημειώνετα­ι ότι το μερίδιο αγοράς του μηλίτη τον Ιούνιο του 2017 υπολογιζότ­αν στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας μηλίτη σε 5%, ενώ το 2015 ήταν μόλις 1,5%. Η παγκόσμια κατανάλωση μηλίτη υπερβαίνει τα 3,5 εκατομμύρι­α εκατόλιτρα, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει η Μεγάλη Βρετανία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece