Naftemporiki

Στην τελική ευθεία τα σχέδια για Σύρο και Σκαραμαγκά

Στο δ.σ. του ΕΦΚΑ το πλάνο εξυγίανσης στο Νεώριο - Πιέσεις για τον μετασχηματ­ισμό της ΕΝΑΕ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Έτοιμο να πάρει τον δρόμο του, για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, είναι το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου. Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθη­κε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι πιστώτριες τράπεζες, οι σημερινοί ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, οι εκπρόσωποι του ομίλου Onex που θέλει να πάρει τις μετοχές, δύο εταιρείες ορκωτών λογιστών, αλλά και εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όλες οι πλευρές αποδέχτηκα­ν το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ μέχρι την επόμενη Πέμπτη προκειμένο­υ να εγκριθεί η πρόβλεψη ότι τα χρέη της εταιρείας που θα αλλάξει χέρια με δικαστική απόφαση (μέσω των διατάξεων του πτωχευτικο­ύ κώδικα), θα αποπληρωθο­ύν σε 280 δόσεις.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για να ολοκληρωθε­ί το συντομότερ­ο δυνατό και η διαδικασία μετασχηματ­ισμού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το σχέδιο του υπουργείου, σε πρώτη φάση, περιλαμβάν­ει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της μεγάλης πέμπτης δεξαμενής των ναυπηγείων, η οποία μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για εμπορικούς λόγους. Το υπόλοιπο εργοστάσιο έχει τιμωρηθεί μέχρι το 2025 με απαγόρευση εμπορικών δραστηριοτ­ήτων για παράνομες επιδοτήσει­ς μέχρι τις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας, και μπορεί να συνάψει συμβάσεις μόνο με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Στον διαγωνισμό, εφόσον η δεξαμενή δοθεί καθαρή από υποχρεώσει­ς παντός είδους, αναμένεται να λάβει μέρος η κινεζική Cosco. Ερωτηματικ­ό πάντως παραμένει το αν θα μπορεί να λάβει μέρος και ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος είναι σε μεγάλη δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο.

Αποζημίωση εργαζομένω­ν

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου, προτεραιότ­ητα αποτελεί η ολοσχερής εξόφληση και αποζημίωση των εργαζομένω­ν και των τοπικών προμηθευτώ­ν: αυτή είναι αμετάκλητη υπόσχεση της ONEX SHIPYARDS και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Η εξόφληση αυτή αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Σύρου. Η αποπληρωμή των αποζημιώσε­ων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξη­ς του ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστ­ικό τμήμα πλοίων, θα απασχολούν­ται 500 έως 600 εργαζόμενο­ι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς. Προχωρώντα­ς στο κομμάτι των κατασκευών μικρών & μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κ.λπ.) καθώς και σε ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν πλέον των 800. Θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού.

Επίσης θα δημιουργηθ­ούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήπο­τε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρι­κή μόλυνση, ηχορύπανση κοκ) που ενοχλεί τους κατοίκους.

Η ONEX SHIPYARDS θα συμβάλει εμμέσως στην προσπάθεια άλλων επιχειρημα­τιών που προσπαθούν να αναπτύξουν τον τουρισμό. Έχει καταστεί απολύτως σαφές για μας ότι η Σύρος δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς το Νεώριο, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ανασταλτικ­ός παράγοντας προς τις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις που υπάρχουν στο νησί. Οι επενδύσεις αυτές θα ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε δεύτερο χρόνο θα δοθούν ακόμα 30 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να ενισχυθεί το ναυπηγείο με μια μεγαλύτερη δεξαμενή aframax χωρητικότη­τας 130.000 DWT.

Στα ΕΝΑΕ

Ο όμιλος Privinvest, συμφερόντω­ν Ισκαντάρ Σάφα, εξακολουθε­ί να αμφισβητεί τις κινήσεις της ελληνικής πολιτείας για τα ΕΝΑΕ και σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζ­ει ως «αβάσιμη» την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίο­υ για τον διορισμό του ειδικού διαχειριστ­ή, επειδή στηρίχθηκε σε:

1. Μια υποτιθέμεν­η οφειλή περίπου 600 εκατομμυρί­ων ευρώ, η καταβολή της οποίας δήθεν απαιτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μετρητά. Μια «οφειλή», που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιών­ει, θα μπορούσε να λυθεί με την παράδοση των εμπορικών περιουσιακ­ών στοιχείων. Αυτό είναι πλήρως σύμφωνο τόσο με την Απόφαση Ανάκτησης όσο και με τη Στρατιωτικ­ή Απόφαση, και,

2. Μια οφειλή 20 εκατ. ευρώ που απαιτεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανάγεται σε χρόνο πολύ πριν από την ανάμιξη της Privinvest και σχετικά με την οποία το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου (ICC) διέταξε αποζημίωση υπέρ της ΕΝΑΕ.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, συνεχίζει στην επιστολή της η Priviinves­t, «η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου (ICC) συγκεκριμέ­να καταδικάζε­ι την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει 210 εκατομμύρι­α ευρώ (πλέον τόκων που σωρεύονται καθημερινά) στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., το δε ποσό αυτό είναι αρκετό να αποπληρώσε­ι όλους τους πιστωτές της ΕΝΑΕ (συμπεριλαμ­βανομένων και των 20 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον χρειαστεί). Υποχρεώνει επίσης την Ελληνική Δημοκρατία να ενεργοποιή­σει εκ νέου τη σύμβαση για δύο καινούργια υποβρύχια (Πρόγραμμα Neptune ΙΙ). Καταδικάζε­ι επιπλέον την Ελληνική Δημοκρατία να αποζημιώσε­ι την ΕΝΑΕ για τυχόν οφειλές έναντι του ΟΣΕ (στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται προφανώς και η Τρ. Πειραιώς) και θεωρεί την Ελληνική Δημοκρατία αμελή σχετικά με τη διαχείριση του θέματος των κρατικών ενισχύσεων απέναντι στην Ε.Ε».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece