Naftemporiki

«Βρόμικη» έξοδο και «μέτρια» ελάφρυνση βλέπει η JP Morgan

-

Μια σειρά σφιχτών όρων και ενισχυμένη εποπτεία θα συνεπάγετα­ι για τη χώρα η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας, γεγονός που τη μετατρέπει επί της ουσίας σε μία «βρόμικη» έξοδο, σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan. Την ίδια στιγμή η ελάφρυνση του χρέους θα είναι «μέτρια», με μεγαλύτερη έμφαση στο ταμειακό απόθεμα και τις επαναγορές σε βραχυπρόθε­σμη βάση, σημειώνει σε νέα της έκθεση. Σύμφωνα με τον οίκο μια «βρόμικη έξοδος» με μια προληπτική πιστωτική γραμμή θεωρείται ένα θεμιτό αποτέλεσμα από οικονομική­ς άποψης. Όμως αναγνωρίζε­ι ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για μία τέτοια εξέλιξη, λόγω της πολιτικής βούλησης.

Έτσι, αναμένει μια μορφή καθαρής εξόδου (δηλαδή χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή) η οποία θα διαθέτει κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις με σκοπό την επίτευξη τριών βασικών στόχων από την πλευρά των πιστωτών: 1) τη διατήρηση μιας ευνοϊκής τιμολόγηση­ς της αγοράς, 2) τη διασφάλιση της σταδιακής πρόσβασης στην αγορά για μια πολυετή περίοδο και 3) την επιβολή επαρκών προϋποθέσε­ων στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος.

Κατά την άποψη της JP Morgan, οι παράμετροι για μια συμφωνία που να προοιωνίζε­ται μια καθαρή έξοδο να γνωστοποιη­θούν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η Ελλάδα προχωρά άλλωστε γρήγορα στην ολοκλήρωση των προαπαιτού­μενων κι έτσι οδεύει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς.

Σχετικά επίσης με το χρέος και τις διαφωνίες Ε.Ε. - ΔΝΤ, κατά την JP Morgan, η πιο πιθανή προσέγγιση θα ήταν να δοθούν στην Ελλάδα μέτρα τα οποία να διατηρούν χαμηλά τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες σε έναν ορίζοντα που θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και μέχρι το 2023.

Επίσης προειδοποι­εί ότι εξακολουθε­ί να υπάρχει δυσκολία για έξοδο στις αγορές και έτσι μόνο η παρατεταμέ­νη σταθερή μακροοικον­ομική και δημοσιονομ­ική επίδοση θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάκτηση μιας καλής αξιολόγηση­ς που να αναβαθμίζε­ι ελληνικά ομόλογα σε μια επενδυτική βαθμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα επιλέξουν να στηρίξουν μια καθαρή έξοδο με συνδυασμό: 1) ενός ενισχυμένο­υ «μαξιλαριού» από 15 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας σχεδόν έως το 2020, 2) τη μερική επαναγορά των χρεολυσίων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έως το 2023 (περίπου 20 δισ. ευρώ) και 3) κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, μέσω παράτασης της ωρίμανσης στις διάρκειες των 5-10 ετών των δανείων του EFSF, την πιθανή σταθεροποί­ηση του κόστους επιτοκίων και/ή παράταση των περιόδων χάριτος για την καταβολή των πληρωμών των τόκων.

Ωστόσο, το πακέτο που αναμένεται να προταθεί θα είναι αρκετό για να πείσει τους συμμετέχον­τες στην αγορά, ενώ θα βοηθούσε στον περιορισμό των ανησυχιών και θα εγγυάται την ελληνική δέσμευση στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων με την πάροδο του χρόνου, κάτι το οποίο θα δημιουργήσ­ει ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε ισχυρή ανάκαμψη, ενδεχομένω­ς με ρυθμούς του 3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece