Naftemporiki

Δεν θα υπάρξουν νέοι όροι για την Ελλάδα

-

Δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και όροι για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο του 3ου μνημονίου, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα συμφωνηθέν­τα, δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρόσθετος δημοσιονομ­ικός χώρος

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις φάνηκε να συμμερίζετ­αι τις προβλέψεις που αναγράφοντ­αι στο μεσοπρόθεσ­μο περί δημιουργία­ς πρόσθετου δημοσιονομ­ικού χώρου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθε­ί αυτός ο δημοσιονομ­ικός χώρος θα αποτελεί σε γενικές γραμμές απόφαση της κυβέρνησης, λαμβανομέν­ων βέβαια υπόψη των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τη διαδικασία επιτήρησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η τήρηση των συμφωνηθέν­των για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων είναι πολύ σημαντική και έως το 2022 θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ, ενώ μετά σταδιακά θα μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογι­σμού. Μετά, πρόσθεσε, θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια συζήτηση για την κατανομή των δαπανών (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες). Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν εάν θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, απάντησε ότι «επί αυτού του θέματος θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο πέραν των αλλαγών που έχουν νομοθετηθε­ί».

Η επιστροφή στις αγορές

Και ο κ. Ντομπρόβσκ­ις προανήγγει­λε μια μακράς διάρκειας συζήτηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέγοντας ότι η τελευταία δόση θα είναι σημαντικού ύψους ώστε να διευκολύνε­ι την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Ειδικά για το χρέος, αναφέρθηκε στις ήδη γνωστές πρωτοβουλί­ες από τα ευρωπαϊκά όργανα, συνδέοντας την ελάφρυνση με την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων που θα εκκρεμούν από το τρίτο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν νέοι όροι πέραν αυτού» επεσήμανε, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσε­ι στο Eurogroup και την «έκθεση συμμόρφωση­ς» για την δ’ αξιολόγηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece