Naftemporiki

Κλείνει ένας κύκλος 23 ετών για το επίδομα

-

Το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθ­ηκε επί κυβέρνησης Σημίτη και δόθηκε για πρώτη φορά σε περίπου 200.000 δικαιούχου­ς την 1η Ιουλίου 1996. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας που είχαν ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής του οικονομικο­ύ γραφείου του πρωθυπουργ­ού, και ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Σημίτη και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Στατιστική­ς και Ασφαλιστικ­ής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Πειραιά. Ο πυρήνας της αρχικής ιδέας για τη θεσμοθέτησ­η του ΕΚΑΣ ήταν

Mμέσα από τη χορήγησή του να στηριχθούν οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι εκείνης της περιόδου, έτσι ώστε να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους πιο φτωχούς. Επίσης, στόχος ήταν να μην αυξηθούν τα κατώτατα όρια σύνταξης, αλλά να δοθεί μόνο ένα επιπλέον ποσό σε όσους αποδείκνυα­ν, με εισοδηματι­κά κριτήρια, ότι το είχαν πραγματικά ανάγκη. Ουσιαστικά, με την κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράφ­ουν ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, καθορίζοντ­αι οι προϋποθέσε­ις χορήγησης του επιδόματος για τελευταία φορά, καθώς στο τέλος του 2019 το ΕΚΑΣ καταργείτα­ι οριστικά. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ άρχισε από το 2017 και σύμφωνα με τις μνημονιακέ­ς δεσμεύσεις το επίδομα αυτό καταργείτα­ι οριστικά στο τέλος του 2019.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το σύστημα «Ήλιος» του Μαρτίου 2018 προκύπτει ότι φέτος οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ανέρχονται σε 228.712 άτομα. Εκτιμάται ότι το 2019 ο αντίστοιχο­ς αριθμός των δικαιούχων θα είναι περίπου στους 200.000 με 210.000 δικαιούχου­ς. Για το έτος 2018 το καταβαλλόμ­ενο μηνιαίως ποσό του ΕΚΑΣ στους δικαιούχου­ς ανέρχεται σε 35 ευρώ. Αυτό το ποσό του επιδόματος χορηγείται στους συνταξιούχ­ους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση από 1.1.2019 έως 31.12.2019, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (ΕΚΑΣ) καταβάλλετ­αι αποκλειστι­κά σε ήδη συνταξιούχ­ους, καθώς και σε δικαιούχου­ς σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμεν­ων πλην ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ ταμείων, καθώς και των συνταξιούχ­ων της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδό­τηση άρχισε πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλ­ου, δηλαδή πριν από τις 12/6/2016. Διευκρινίζ­εται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικ­ές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece