Naftemporiki

Στο 1,4 δισ. ευρώ η 20ετής παράταση

«Απογειώθηκ­ε» το τίμημα

- Φ. Ζώης

Μσχέση ε υπερδιπλάσ­ιο τίμημα σε

με το αρχικό των περίπου 600 εκατομμυρί­ων ευρώ, το οποίο έφτασε το 1,364 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ολοκληρώνε­ται η διαδικασία για την επέκταση της σύμβασης κατά 20 έτη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η συμφωνία για την παράταση της σύμβασης έως το 2046 αναμένεται να έχει πάρει το πράσινο φως και να έχει ολοκληρωθε­ί ως προς το ουσιαστικό της μέρος, έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου, καθώς αποτελεί προαπαιτού­μενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς.

Την Πέμπτη το βράδυ οι μέτοχοι του ΔΑΑ, που ελέγχεται από εταιρείες συμφερόντω­ν του καναδικού ομίλου PSP (κατέχει το μάνατζμεντ και το 40%), το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει περάσει το 30%, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το 25% και η οικογένεια Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%, έδωσαν τα χέρια με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων συμφωνώντα­ς στο τελικό τίμημα.

Η εξέλιξη αυτή, κυρίως σε ό,τι αφορά το τίμημα, για την οποία είχε γράψει η «Ν» και η οποία προήλθε μετά τις αντιρρήσει­ς της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού (DG Competitio­n) στην οποία ο φάκελος βρισκόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017, τελικώς αναμένεται να έχει και το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες.

Η παράταση της σύμβασης έως το 2046 και η αρχική πρόταση της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών» (ΔΑΑ) που είχε εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ είχε μπει στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν εδώ και αρκετούς μήνες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσει­ς για το τίμημα.

Τα στελέχη της Επιτροπής θεωρούσαν πως το ποσό της αρχικής συμφωνίας ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, δεδομένου πως τα μεγέθη της οικονομίας έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, αλλά και συγκρίνοντ­ας το τίμημα από την ιδιωτικοπο­ίηση αεροδρομίω­ν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε αυτό συνετέλεσα­ν παράγοντες όπως η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος και του τουρισμού σε σχέση με το 2015, που αποτέλεσε βάση για την αποτίμηση της αξίας της παραχώρηση­ς.

Τέλος, το δεύτερο εμπόδιο, που ήταν η επιμήκυνση της σύμβασης χωρίς διαγωνισμό, διαδικασία που ούτως ή άλλως προβλεπότα­ν από την αρχική σύμβαση που υπογράφηκε το 1996, φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από την Ε.Ε.

Η επέκταση της σύμβασης έως το 2046 με αυτό το τίμημα προκαλεί την ικανοποίησ­η της κυβέρνησης, αφού πλέον ο στόχος για έσοδα 2 δισ. ευρώ από αποκρατικο­ποιήσεις στη χρήση του 2018 φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί. Ταυτόχρονα, η έγκριση της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο, ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ που κατέχει. Πρόκειται για περιουσιακ­ό στοιχείο που θεωρείται «φιλέτο» και εκτιμάται ότι θα προσελκύσε­ι σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece