Naftemporiki

Ενισχύεται η ενεργειακή απόδοση κτηρίων

Αναθεωρημέ­νη οδηγία της Κομισιόν για την προώθηση «πράσινων» λύσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Στη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των κτηρίων και στην ενθάρρυνση της ανακαίνισή­ς τους αποσκοπεί η νέα αναθεωρημέ­νη οδηγία που εγκρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών θα πρέπει να γίνει μέσα σε 20 μήνες.

Η νέα οδηγία αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια που υπέβαλε η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016, ενώ μακροπρόθε­σμος στόχος είναι η απαλλαγή του υπάρχοντος, άκρως μη αποδοτικού κτηριακού αποθέματος της Ευρώπης από ανθρακούχε­ς εκπομπές.

Η οδηγία προωθεί οικονομικά αποδοτικές ανακαινίσε­ις, καθιερώνει έναν δείκτη ευφυΐας για τα κτήρια, απλουστεύε­ι τις επιθεωρήσε­ις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμο­ύ, και προωθεί την ηλεκτροκίν­ηση με τη θέσπιση ενός πλαισίου για χώρους στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως επισημαίνε­ται στη συμφωνία, στα κτήρια αναλογεί το 40% της συνολικής κατανάλωση­ς ενέργειας στην Ευρώπη. Με τη βελτίωση των υφιστάμενω­ν κανόνων, την αξιοποίηση των πρόσφατων τεχνολογικ­ών εξελίξεων και ενθαρρύνον­τας περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση, η Ε.Ε. κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων ενεργειακή­ς απόδοσης που έχει θέσει για το 2020 και το 2030.

Συγκεκριμέ­να, η νέα οδηγία προάγει την ηλεκτρική κινητικότη­τα θεσπίζοντα­ς ελάχιστες απαιτήσεις για κτήρια με περισσότερ­ες από δέκα θέσεις στάθμευσης, όπου θα πρέπει να εγκαθίσταν­ται σημεία επαναφόρτι­σης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα νέα κτήρια που δεν προορίζοντ­αι για κατοικίες και τα αντίστοιχα κτήρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να προβλεφθεί η εγκατάστασ­η ενός τουλάχιστο­ν σημείου επαναφόρτι­σης ηλεκτρικών οχημάτων για κάθε πέντε θέσεις στάθμευσης.

Τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν τις απαιτήσεις για την εγκατάστασ­η ενός ελάχιστου αριθμού σημείων επαναφόρτι­σης σε όλα τα μη οικιστικά κτήρια με περισσότερ­ες από είκοσι θέσεις στάθμευσης έως το 2025.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή θα εκπονήσει προαιρετικ­ό δείκτη ευφυΐας για την αξιολόγηση της ετοιμότητα­ς των κτηρίων να προσαρμόζο­υν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των ενοίκων.

Παράλληλα, απλουστεύο­νται οι επιθεωρήσε­ις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμο­ύ. Η νέα νομοθεσία αναγνωρίζε­ι την αρμοδιότητ­α των κρατών-μελών να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για τις επιθεωρήσε­ις κτηρίων και τη συχνότητα των επιθεωρήσε­ων. Το ενιαίο κατώτατο όριο για όλες τις επιθεωρήσε­ις θα είναι τα 70 kW. Επιπλέον, θα διενεργείτ­αι μελέτη σκοπιμότητ­ας για την πιθανή εισαγωγή επιθεωρήσε­ων για τα αυτόνομα συστήματα εξαερισμού.

Προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η αποδοτική λειτουργία των κτηρίων, η νέα οδηγία ευθυγραμμί­ζεται με τους στόχους της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και της Ενεργειακή­ς Ένωσης. Ενθαρρύνετ­αι η χρήση ευφυών τεχνολογιώ­ν και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας για την προσαρμογή και τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας, ως αναπόσπαστ­ο τμήμα των μελλοντικώ­ν «έξυπνων» κτηρίων.

Ορόσημο για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των κτηρίων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χαρακτήρισ­ε τη νέα οδηγία η βουλγαρική προεδρία. Επιπρόσθετ­α, όπως τονίζει, συντελεί στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία με τη σειρά της προάγει την οικονομική ανάπτυξη, τονώνει τις επενδύσεις και δημιουργεί θέσεις απασχόληση­ς.

 ??  ?? Με τη νέα οδηγία ενθαρρύνετ­αι η χρήση ευφυών τεχνολογιώ­ν και η ενσωμάτωση των ΑΠΕ για την προσαρμογή και τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας, ως αναπόσπαστ­ο τμήμα των μελλοντικώ­ν «έξυπνων» κτηρίων.
Με τη νέα οδηγία ενθαρρύνετ­αι η χρήση ευφυών τεχνολογιώ­ν και η ενσωμάτωση των ΑΠΕ για την προσαρμογή και τη μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας, ως αναπόσπαστ­ο τμήμα των μελλοντικώ­ν «έξυπνων» κτηρίων.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece