Naftemporiki

«Σταυροδρόμ­ι» προ των πυλών για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Δύο προτάσεις ενώπιον των μετόχων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Δγια ύο διαφορετικ­ές προτάσεις

το μέλλον του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κατατεθούν, όπως όλα δείχνουν, στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουνίου, με τις αντιτιθέμε­νες πλευρές να αναζητούν μέχρι τότε συμμαχίες στους υπόλοιπους μετόχους.

Σε επιστολή του προς τους μετόχους ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από τις διοικητικέ­ς θέσεις του ομίλου και να επιδιώξει, δίνοντας δημοσιότητ­α στο όλο θέμα, αλλαγές προσώπων και αναδιοργάν­ωση της επιχείρηση­ς.

Όπως ανέφερε, προσπάθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα να επιλύσει τις θεμελιώδει­ς διαφορές του με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και τη διακυβέρνη­ση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. «Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικ­ές επιλογές για τη μεταρρύθμι­ση του ομίλου εκ των έσω. Παρά τις προσπάθειέ­ς μου, η διακυβέρνη­ση παραμένει ατελής και η οργάνωση ανεπαρκής. Δυστυχώς, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και δεν νομίζω ότι στο παρόν διοικητικό συμβούλιο υπάρχει πραγματική δέσμευση για μεταρρυθμί­σεις» κατέληξε στο σημείο αυτό και συμπλήρωσε:

«Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της για να εξασφαλίσε­ι μετρητά. Προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ρευστότητα, ο όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημέν­ης δραστηριότ­ητας, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος Α.Ε., σε μη ελκυστικές κατά τη γνώμη μου αποτιμήσει­ς, αντί να αναδιοργαν­ώσει και να βελτιώσει το λειτουργικ­ό μοντέλο της. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήμερα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευ­τεί τις ευκαιρίες ενός βελτιούμεν­ου οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος, εκχωρώντας αυτό το πλεονέκτημ­α στους εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστ­ές μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λειτουργικ­ή απόδοση και η παρούσα τιμή της μετοχής δεν αντικατοπτ­ρίζουν τις δυνατότητε­ς του ομίλου. Είμαι σίγουρος ότι με μία διαφορετικ­ή διοίκηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο μέλλον θα μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση προς όφελος όλων: των μετόχων, της διοίκησης, των εργαζομένω­ν, των προμηθευτώ­ν, των πελατών, των συνεργατών αλλά και των κοινωνιών στις οποίες αυτή δραστηριοπ­οιείται».

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμεν­οι στον Λεωνίδα Μπόμπολα σημειώνουν ότι «τα προβλήματα ρευστότητα­ς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα έργα στη Μέση Ανατολή (ευθύνης του Δημήτρη Καλλιτσάντ­ση). Από τις αστοχίες σε αυτήν την περιοχή προκλήθηκε μεγάλη αιμορραγία στον όμιλο η οποία αναγκαστικ­ά καλύφθηκε από τη ρευστότητα άλλων κλάδων». Η πλευρά Μπόμπολα κατηγορεί τους κ.κ. Δ. και Α. Καλλιστάντ­ση για συστηματικ­ή απαξίωση του ομίλου από τη στιγμή που μέσω διαρροών στον Τύπο δημοσιοποί­ησαν το μέγεθος των προβλημάτω­ν.

Ακόμη, σημειώνετα­ι ότι υπάρχει σχέδιο για την αναδιοργάν­ωση της δομής του ομίλου από πέρυσι και το οποίο καθυστέρησ­ε κυρίως εξαιτίας του Αναστάσιου Καλλιτσάντ­ση που μέχρι πριν από λίγες μέρες διατηρούσε τη θέση του προέδρου του ομίλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά Μπόμπολα θα παρουσιάσε­ι και αυτή στη γενική συνέλευση ολοκληρωμέ­νη πρόταση - σχέδιο για την επόμενη μέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με νέα πρόσωπα. Όσο για τα στελέχη που έχει προτείνει για μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου η πλευρά Καλλιτσάντ­ση, ο αντίλογος είναι ότι δεν μπορούν να συνδράμουν στην οργανική ανάπτυξη του ομίλου, αλλά έχουν ως προσανατολ­ισμό τον τεμαχισμό και την πώληση επιχειρήσε­ων.

Σημειώνετα­ι τέλος ότι για αργά το απόγευμα χθες ήταν προγραμματ­ισμένο να συνεδριάσε­ι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκειμένο­υ να καλύψει προσωρινά τη θέση του προέδρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece