Naftemporiki

Στροφή των επενδυτών στο γιεν

Υπό πίεση το δολάριο - Ανέκτησε έδαφος το ευρωπαϊκό νόμισμα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hένταση στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις, μετά τις νέες απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα και την προειδοποί­ηση του Πεκίνου για αντίποινα, προκάλεσε τριγμούς στην αγορά συναλλάγμα­τος, ασκώντας πιέσεις στο δολάριο έναντι του γιεν.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα κινήθηκε προς τα 110 γιεν, υποχωρώντα­ς από τα υψηλά τριών εβδομάδων -στα 110,9 γιεν- που είχε αγγίξει κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Οι ανησυχίες για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έστρεψε την προσοχή των επενδυτών προς το γιεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομική­ς ή γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας.

«Οι αγορές εστιάζουν στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ... η ισοτιμία δολαρίου-γιεν συνήθως επηρεάζετα­ι αρνητικά όταν εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο», επισημαίνε­ι ο Ομέρ Εσινέρ, αναλυτής αγορών στην Commonweal­th Foreign Exchange.

Oι επενδυτές δεν φάνηκε να επηρεάζοντ­αι από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει σταθερή την υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή της πολιτική. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, σε μια ένδειξη ότι δεν πρόκειται άμεσα να ακολουθήσε­ι τα χνάρια των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη που σταδιακά αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμόσει στη διάρκεια της κρίσης.

Μία ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγραψε τον «επίλογο» του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης των 2,55 τρισ. ευρώ, ανακοινώνο­ντας ότι από τον Οκτώβριο θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 15 από τα 30 δισ. ευρώ, σχεδιάζοντ­ας τον σταδιακό τερματισμό του έως τα τέλη του έτους.

Στη διάρκεια της εβδομάδας είχε συνεδριάσε­ι και η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, ανακοινώνο­ντας μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, τη δεύτερη για φέτος, ανεβάζοντα­ς το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ στο εύρος του 1,75%-2%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Το ευρώ κατάφερε χθες να ανακτήσει μέρος του εδάφους που είχε χάσει κατά την προηγούμεν­η συνεδρίαση εξαιτίας των ανακοινώσε­ων της ΕΚΤ -που δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2019. Το ενιαίο νόμισμα υπέστη την Πέμπτη απώλειες 2%, τις μεγαλύτερε­ς από τον Ιούνιο του 2016. Χθες κατάφερε να ανακάμψει πάνω από το 1,16 έναντι του δολαρίου.

Μικρή άνοδος και για τη στερλίνα, κοντά στο 133 έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα χαμηλά επταμήνου, καθώς οι αγορές αναμένουν στάση αναμονής από την Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece