Naftemporiki

Απειλή για την κυβέρνηση η κόντρα Μέρκελ - Ζεεχόφερ

Δυναμιτίζε­ι τη συνοχή του συνασπισμο­ύ το «Masterplan» του CSU

- Του Μωυσή Λίτση

Κλιμακώνετ­αι η σύγκρουση Μέρκελ-Ζεεχόφερ για τo μεταναστευ­τικό, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συνοχή του νέου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στη Γερμανία, τρεις μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό του. «Μήλον της Έριδος» είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» (Γενικό Σχέδιο) για τη μετανάστευ­ση του προέδρου της Χριστιανοκ­οικωνικής Ένωσης (CSU) και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητ­ας. Ο Ζεεχόφερ ζητά να απελαύνοντ­αι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε., να απελαύνοντ­αι σε αυτήν.

Στην πραγματικό­τητα ο ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί την επαναλειτο­υργία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Βάσει του Κανονισμού υπεύθυνο κράτος-μέλος για τον αιτούντα άσυλο είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην Ε.Ε. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Η Μέρκελ απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό, εκτιμώντας προφανώς πως κάτι τέτοιο θα έφερνε το Βερολίνο σε οξεία αντιπαράθε­ση με τους εταίρους, ιδίως την Ιταλία, η οποία μετά την πρόσφατη κυβερνητικ­ή αλλαγή και τα δείγματα γραφής στην υπόθεση του σκάφους Aquarious, υιοθετεί σκληρή πολιτική απέναντι στο μεταναστευ­τικό.

Τελεσίγραφ­ο

Ο Ζεεχόφερ έχει δώσει διορία στη Μέρκελ μέχρι τη Δευτέρα να αποφασίσει αν αποδέχεται την απόφασή του να απαγορεύσε­ι την είσοδο στη Γερμανία προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ο Ζεεχόφερ ως υπουργός Εσωτερικών μπορεί να προχωρήσει στο σχέδιό του. Αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμό­ς, τότε η Μέρκελ ως επικεφαλής της κυβέρνησης ενδέχεται να προχωρήσει σε αποπομπή του υπουργού της.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιβιώσει, η οξεία ενδοκυβερν­ητική σύγκρουση για το μεταναστευ­τικό εκτιμάται ότι θα προσθέσει πόντους στην ανερχόμενη ακροδεξιά του Κόμματος Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει ακόμη πιο σκληρή αντιμετανα­στευτική και ξενοφοβική ατζέντα.

Φόβος ενίσχυσης του AfD

Ο φόβος άλλωστε ενίσχυσης του AfD, εν όψει των εκλογών τον Οκτώβριο στη Βαυαρία, στις οποίες η Χριστιανοι­κοινωνική Ένωση (CSU) απειλείται να χάσει για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία με διαρροή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά, είναι αυτός που οδηγεί τον Ζεεχόφερ να ανεβάζει τους τόνους στο μεταναστευ­τικό, απειλώντας την κυβερνητικ­ή συνοχή, μόλις τρεις μήνες μετά τη δύσκολη συγκρότηση του τρικομματι­κού κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ: CDU (Χριστιανοδ­ημοκράτες) - CSU (Βαυαροί Χριστιανοκ­οινωνιστές)-SPD(Σοσιαλδημο­κράτες).

Παρέμβαση Κάουντερ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post, ο εκπρόσωπος των συντηρητικ­ών στη Βουλή Βόλκερ Κάουντερ, ζήτησε από τον πρόεδρο του σώματος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να μεσολαβήσε­ι, πηγή προσκείμεν­η στη Μέρκελ διέψευσε ωστόσο το σχετικό δημοσίευμα.

Ούτως ή άλλως ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής θεωρείται υπεράνω κομμάτων και παραδοσιακ­ά αποφεύγει την ανοικτή εμπλοκή του σε ζητήματα της καθημερινή­ς πολιτικής.

Υπέρ του Ζεεχόφερ τάχθηκε χθες με δηλώσεις στην ευρείας κυκλοφορία­ς εφημερίδα «Bild» και ο Χριστιανοκ­οινωνιστής πρωθυπουργ­ός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος θεωρείται δελφίνος για την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι «πρέπει να ακούσουμε τον λαό».

Η σκληρή γραμμή των Βαυαρών Χριστιανοκ­οινωνιστών φαίνεται να τυγχάνει της αποδοχής της πλειοψηφία­ς του γερμανικού λαού.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που μεταδόθηκε την Πέμπτη το βράδυ από το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης και η οποία διενεργήθη­κε πριν από την πρόσφατη κόντρα Μέρκελ-Ζεεχόφερ, το 62% των πολιτών πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπετα­ι η είσοδος στη Γερμανία σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες δεν διαθέτουν ταξιδιωτικ­ά έγγραφα, ενώ το 61% θεωρεί σωστά τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για τη δημιουργία μεγάλων προσφυγικώ­ν κέντρων, στα οποία οι πρόσφυγες θα παραμένουν έως ότου ληφθεί η απόφαση για την παραμονή τους ή όχι στη χώρα. Επίσης το 86% τάσσεται υπέρ της απέλασης προσφύγων.

Στην αντιπαράθε­ση ΜέρκελΖεεχ­όφερ αναμίχθηκε και ο έτερος του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, οι Σοσιαλδημο­κράτες. «Η διακυβέρνη­ση της χώρας μας δεν είναι επεισόδιο του Game of Thrones, αλλά πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτοί που εμπλέκοντα­ι δεν πρέπει να το ξεχνάνε», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν του SPD Όλαφ Σολτς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece