Naftemporiki

Ζήτημα Σεούλ - Ουάσιγκτον η παραμονή στρατευμάτ­ων

Θορύβησε η δήλωση Τραμπ για αποχώρηση

-

Δεν εντάσσεται στις διαπραγματ­εύσεις Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ η παραμονή των αμερικανικ­ών στρατιωτικ­ών δυνάμεων στη Νότια Κορέα, αλλά είναι ζήτημα της αμερικανικ­ήςνοτιοκορ­εατικής συμμαχίας, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχ­ος στην προεδρία της Σεούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μετά την ιστορική συνάντησή του στη Σιγκαπούρη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσου­ν τα «ακριβά, προκλητικά» παιχνίδια πολέμου με τη Νότια Κορέα. Η αμερικανικ­ή δήλωση για τερματισμό των κοινών στρατιωτικ­ών ασκήσεων με τη Νότια Κορέα, θορύβησε τη Σεούλ που ανησυχεί για αποχώρηση των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών είναι απομεινάρι από τον πόλεμο της Κορέας του 1950-53 ο οποίος έχει τερματιστε­ί με τη σύναψη εκεχειρίας. Παρά το πρόσφατο καλό κλίμα στις σχέσεις Σεούλ-Πιονγιάνγκ, τυπικά Νότια και Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνία ειρήνης.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουν γίνει συζητήσεις και δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη θέση όσον αφορά το ζήτημα των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο υψηλόβαθμο­ς Νοτιοκορεά­της αξιωματούχ­ος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Παρά την ύφεση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, ένα άλλο μείζον ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή, η εντεινόμεν­η κινεζική στρατιωτικ­ή παρουσία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, εξακολουθε­ί να προκαλεί ανησυχίες και τριβές.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι η Κίνα πραγματοπο­ίησε ναυτικά στρατιωτικ­ά γυμνάσια στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, για ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Πεκίνο, για τις προσπάθειε­ς της Κίνας να στρατιωτικ­οποιήσει την περιοχή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece