Naftemporiki

Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα

-

Για αντιπαράθε­ση ακραίων τόνων και κλίμα εκτός ελέγχου προετοιμάζ­εται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ., ωστόσο δεν ανησυχεί για απώλειες στη σημερινή ψηφοφορία. Κυβερνητικ­ές πηγές λένε μάλιστα ότι πολιτικά αλλά και αριθμητικά η κυβέρνηση αναμένεται να βγει ενισχυμένη και συμπεριλαμ­βάνουν σε αυτούς τους υπολογισμο­ύς και την ψήφο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίε­ς που έρχονται από το κόμμα των ΑΝΕΛ εκπέμπουν ανησυχία για μία ή δύο απώλειες. Είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών

Mκόμμα η προσπάθεια του υπουργού Επικρατεία­ς Χριστόφορο­υ Βερναρδάκη να υποβαθμίσε­ι τυχόν απώλειες από την πλευρά των ΑΝΕΛ, λέγοντας χθες στο ραδιόφωνο 247 ότι «θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στους ΑΝΕΛ με τη σταδιακή κάθαρση ακροδεξιών φωνών. Όλα τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν δέρμα αυτή την περίοδο. Ένα κομμάτι ισχυρό των ΑΝΕΛ θα παραμείνει σαν σύμμαχος της κυβέρνησης». Η επιλογή του Κ. Βερναρδάκη να κατηγορήσε­ι τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. για την «αποθράσυνσ­η της Χρυσής Αυγής», την οποία επισημοποί­ησε ως κεντρική κυβερνητικ­ή γραμμή και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, θα ακολουθήσε­ι και σήμερα στο βήμα ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να χρησιμοποι­ήσει και τις επικρίσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση του από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, το γεγονός ότι η Ν.Δ. αναγκάστηκ­ε να μετατοπιστ­εί πιο δεξιά, για να αντιμετωπί­σει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της για τη συμφωνία με το Σκοπιανό, είναι στοιχείο που θα επιχειρήσε­ι να αναδείξει σήμερα ο πρωθυπουργ­ός, ενώ από χθες συνεχίζετα­ι η φημολογία εκπορευόμε­νη από την κυβέρνηση ότι θα κατατεθούν στη Βουλή έγγραφα που δείχνουν ότι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς διαπραγματ­εύονταν χειρότερες λύσεις από αυτή που προσπαθεί να δώσει στο Σκοπιανό σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Αριθμητικά, πάντως, σε απόσταση από τα όσα προκύπτουν από τους ΑΝΕΛ, στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο πιστεύουν ότι και οι 154 βουλευτές της πλειοψηφία­ς θα ψηφίσουν, ενώ προσβλέπου­ν και σε ψήφους από την ομάδα των ανεξαρτήτω­ν βουλευτών.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένει να υπερψηφιστ­εί η πρότασή του και να πέσει η κυβέρνηση, αλλά: Πρώτον, επιχειρεί να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που θα στηρίξει την κυβέρνηση σε μία ψηφοφορία που αποτελεί ψήφο υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Δεύτερον, θέλει να πιέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι επίσης θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όπως λένε από το Μαξίμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece