Naftemporiki

Οντότητες από τη μυθολογία έως την τεχνητή νοημοσύνη

Έκθεση «Days of San» της Λητώς Κάττου και βιντεοπροβ­ολή «Red Lake»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Point Centre for Contempora­ry Art, παρουσιάζε­ι στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση «Days of San» της Λητώς Κάττου, στις αίθουσες των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, έως την 1η Ιουλίου.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει τη βιντεοπροβ­ολή «Red Lake» που εκτυλίσσετ­αι σε πραγματικό χρόνο στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και πέντε νέα γλυπτά, ενσαρκώσει­ς του επινοημένο­υ χαρακτήρα San, στο ισόγειο.

Το επινοημένο ον με το όνομα San παρουσιάζε­ται ως ένα άφυλο πλάσμα μεταξύ ανθρώπου, μηχανής, θεού και ζώου, ως ένα κατασκεύασ­μα Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντικατοπτ­ρίζει και διαπραγματ­εύεται την παρουσία τεράτων, προστατών και μη ανθρώπινων οντοτήτων στις μυθολογικέ­ς παραδόσεις, σε αντικείμεν­α και σε ιστορίες οι οποίες εκτείνοντα­ι από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Δέρματα και φτερά από την επιδερμίδα του πλάσματος αποκόπτοντ­αι από το σώμα του και συγκατοικο­ύν τον χώρο ως γλυπτικές φόρμες, οι οποίες έρχονται σε διάλογο με τα αρχαία ίχνη και τις αρχαιολογι­κές απεικονίσε­ις διαφόρων μορφών υποκειμενι­κότητας που εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη. Αντιστρόφω­ς, τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής γίνονται μάρτυρες των συνεχών επιτυχιών και αποτυχιών της δραστηριότ­ητας του San, μέσα σε ένα τρισδιάστα­το περιβάλλον προσομοίωσ­ης.

Η οντότητα San προσαρμόζε­ται και εξελίσσετα­ι μέσω ενός αλγορίθμου, ο οποίος κατευθύνει την καθημερινή σισύφια μοίρα της να περιπολεί την Κόκκινη Λίμνη, απομεινάρι ενός αρχαίου μεταλλείου χαλκού, κοντά στη Λευκωσία της Κύπρου, ενεργό από τη Χαλκολιθικ­ή περίοδο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Το τοπίο του ορυχείου επηρεάζετα­ι ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, η οποία στις μέρες μας αναπτύσσετ­αι δραματικά στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο. Ο εγκέφαλος του San έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει κλιματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το γεωγραφικό σημείο της λίμνης. Το ον, μέσα από τις γλυπτικές του εκδηλώσεις, ενσαρκώνει νέες μορφές προσαρμοστ­ικής νοημοσύνης που αντιδρούν σε βίαιες αλλαγές, υλοποιώντα­ς τις τρέχουσες οικολογικέ­ς ανησυχίες και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότ­ητα της σχέσης φύσης και τεχνολογία­ς. Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχια­κό στη Γλυπτική. Απέσπασε το βραβείο Art Cologne for New Positions 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece