Naftemporiki

Αφοπλιστικ­ά διαχρονική όπερα 3 πράξεων

Παράσταση από την ομάδα Ραφή στο Αρχοντικό Μπενιζέλων

-

Ησχήματα ομάδα Ραφή, από τα πιο δραστήρια

μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχία της κωμικής όπερας «Μικάδο» στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνεργάζετ­αι με την Αμάλια Μπένετ, η οποία σκηνοθετεί το σπάνια παιγμένο αριστούργη­μα του Μότσαρτ, «Ιδομενέας», που παρουσιάζε­ται στο Αρχοντικό Μπενιζέλων (Αδριανού 96), στις 20, 21, 23, 24 και 25 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Όπερα σε τρεις πράξεις, σε ποιητικό κείμενο του Τζιανμπατί­στα Βαρέσκο, ο «Ιδομενέας» γράφτηκε το 1781 και αποτελεί το πρώτο ώριμο εγχείρημα του Μότσαρτ. Αντλώντας έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάσιο και τον κομψό κλασικισμό του Γκλουκ, η υπόθεση του έργου έχει ως πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά της Κρήτης, Ιδομενέα. Θέμα της είναι το χάσμα των γενεών στην αναμέτρησή τους με το παρελθόν και την Ιστορία.

O Ρίχαρντ Στράους έκανε τη δική του μουσική διασκευή του έργου το 1931, ενώ ο σύγχρονος Γερμανός ποιητής Ρόλαντ Σιμελπφένι­χ έγραψε, το 2008, το σκηνικό ποίημα «Idomeneus». Ο «Ιδομενέας» του Μότσαρτ παρουσιάστ­ηκε στην Ελλάδα, από την ΕΛΣ, στο Ηρώδειο, το 1955 και το 2011, σε κοντσερτάν­τε (μη σκηνοθετημ­ένη) εκδοχή, από το

μουσικό σύνολο του Jeremie Rhorer. τους ιστορίας. Η αντίθεση παλιού και νέου διαπερνά, ως μοτίβο, το έργο. Γραμμένο σε μια περίοδο κοινωνικών αναταράξεω­ν, λίγα χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, αντανακλά την αμφισημία μιας εποχής μεταβατική­ς, όπως και η δική μας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece