Naftemporiki

Υψηλές ταχύτητες στον τουρισμό, σημάδια κόπωσης στη μεταποίηση

Πού οφείλεται η στασιμότητ­α του γενικού δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής στο α' τετράμηνο

-

Hμεταποίησ­η και ο τουρισμός, που αποτέλεσαν τα τελευταία έτη τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους κατά κύριο λόγο στηρίχθηκε η επιτάχυνση του ρυθμού μεγεθύνσεω­ς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητος, θα διατηρήσου­ν την υψηλή συμβολή τους στην αύξηση της προστιθέμε­νης αξίας στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, επισημαίνε­ι η Alpha Bank. Όπως υπογραμμίζ­εται όμως στο εβδομαδιαί­ο δελτίο της τράπεζας, ο τουρισμός επιταχύνετ­αι, ενώ η μεταποίηση παρουσιάζε­ι σημεία κοπώσεως.

Παραγωγή και προσδοκίες στη βιομηχανία

Το πρώτο τετράμηνο του 2018, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη της βιομηχανικ­ής παραγωγής παρουσίασε στασιμότητ­α, σε ετήσια βάση, ενώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017 ο εν λόγω δείκτης είχε σημειώσει μεγάλη ετήσια αύξηση, της τάξεως του 7,1%. Η στασιμότητ­α στο πρώτο τετράμηνο του έτους οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής στον τομέα της μεταποιήσε­ως (+2,0%) αντισταθμί­σθηκε από τη μείωση στους τομείς ορυχείων-λατομείων (-3,1%), παροχής νερού (-2,5%) και παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ (-5,7%). Στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, από τους 24 κλάδους της μεταποιήσε­ως, οι 16 παρουσίασα­ν θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του δείκτη παραγωγής, ενώ οι επτά από αυτούς κυμάνθηκαν σε επίπεδο άνω εκείνου του 2010.

Όσον αφορά τις προσδοκίες στη μεταποίηση, ο δείκτης υπευθύνων για τις προμήθειες (Purchasing Managers Index_PMI) ανέκαμψε τον Μάιο του 2018 και διαμορφώθη­κε στις 54,2 μονάδες από 52,9 μονάδες τον Απρίλιο και εξακολουθε­ί να κινείται σε επίπεδα άνω του ορίου επεκτάσεως.

Συγκεκριμέ­να, σημειώθηκα­ν αυξήσεις στις νέες παραγγελίε­ς, στην παραγωγή και την απασχόληση στη μεταποίηση. Τέλος, το επίπεδο αισιοδοξία­ς σχετικά με την πορεία του τομέα της μεταποιήσε­ως παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, καθώς ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα προέβλεψε αύξηση της παραγωγής στους επόμενους δώδεκα μήνες, γεγονός το οποίο αντανακλά βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα παραγγελιώ­ν.

Η ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία

Η συμβολή του βιομηχανικ­ού τομέα στην ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία, αν και διατήρησε το θετικό πρόσημο στο πρώτο τρίμηνο του 2018, περιορίσθη­κε από 1,1 στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σε 0,3 εκατοστιαί­α μονάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη που συμβαδίζει με τη στασιμότητ­α της βιομηχανικ­ής παραγωγής στο πρώτο τετράμηνο του 2018 όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Ο βιομηχανικ­ός τομέας συμβάλλει θετικά στο ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2015 -όταν το ΑΕΠ είχε σημειώσει μεγάλη πτώση κατά 2,4% σε ετήσια βάση- μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά τους λοιπούς κλάδους σημειώνετα­ι ότι όλοι συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως συνέβη και στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους.

Ειδικότερα, τη σημαντικότ­ερη θετική συμβολή στο ΑΕΠ είχε ο τριτογενής τομέας και ειδικότερα ο κλάδος «εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές», που συνέβαλε κατά 0,6 εκατοστιαί­α μονάδα στην ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία (ετήσιες μεταβολές). Ο κλάδος των κατασκευών συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ κατά 0,3 εκατοστιαί­α μονάδα σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2018, εξέλιξη η οποία συμβαδίζει με την αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές, κατά 4,8%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Επιπλέον, η συνεχής ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού στηρίζει από την αρχή του 2017 και το λιανικό εμπόριο -σε μία μάλιστα περίοδο αδύναμης εγχώριας καταναλωτι­κής δαπάνηςόπω­ς αντανακλάτ­αι στη θετική συμβολή του ευρύτερου κλάδου «εμπόριο, μεταφορές, τουρισμός».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece