Naftemporiki

Σύνδεση των επιστροφών των ANFAs

Στο τραπέζι το μεταμνημον­ιακό πλαίσιο εποπτείας, το κλείσιμο της δ' αξιολόγηση­ς, η τελευταία δόση του ESM, η αξιοποίηση των

-

Τη σύνδεση των επιστροφών των ANFAs με την επίτευξη των στόχων των πλεονασμάτ­ων θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μεταμνημον­ιακό πλαίσιο εποπτείας, το οποίο μαζί με το κλείσιμο της δ’ αξιολόγηση­ς και το πακέτο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Του Θάνου Τσίρου ttsiros@naftempori­ki.gr Ηθα υπό διαμόρφωση ατζέντα

είναι ασφυκτικά γεμάτη, καθώς μέσα σε μια συνεδρίαση θα πρέπει να εγκριθεί το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς, να αποφασιστε­ί το ποσό της τελευταίας δόσης που θα δώσει ο ESM, να συζητηθεί η έκθεση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να οριστικοπο­ιηθούν τα μέτρα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, να συμφωνηθεί η μεταμνημον­ιακή εποπτεία και να κλείσει η συζήτηση για την αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων της 3ης δανειακής σύμβασης συνολικού ύψους περίπου 27-28 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα προϋποθέτε­ι ότι θα υπάρξει κοινός τόπος σε όλα αυτά τα θέματα. Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία αντιμετωπί­ζεται προς το παρόν ως εφικτό, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκκρεμότητ­ες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Η ατζέντα της συνεδρίαση­ς

Το «πακέτο» της συνεδρίαση­ς της 21ης Ιουνίου περιλαμβάν­ει:

Κλείσιμο των προαπαιτού­μενων

Την εκπλήρωση όλων των προαπαιτού­μενων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ από το βράδυ της Πέμπτης, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν εκκρεμότητ­ες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, ώστε η ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγηση­ς να επικυρωθεί αρχικά από το Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσε­ι εκτάκτως μέσα στα επόμενα 24ωρα, και στη συνέχεια από το Eurogroup. H δημοσίευση σειράς αποφάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνταχθεί το «κείμενο συμμόρφωση­ς» (compliance report) από τους θεσμούς.

Την οριστικοπο­ίηση του ποσού της τελευταίας δόσης που θα εκταμιεύσε­ι η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Το ποσό δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί ακόμη αλλά θα κυμαίνεται στα επίπεδα που έχουν προσδιορισ­τεί κατά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς, δηλαδή περίπου στα 10-12 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα διατεθεί σχεδόν στο σύνολό του για τον «κουμπαρά ασφαλείας» (cash buffer), καθώς οι άμεσες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2018 θεωρούνται καλυμμένες.

Δημοσιονομ­ικοί στόχοι

Τον προσδιορισ­μό των δημοσιονομ­ικών στόχων της Ελλάδας για την περίοδο και μετά το 2022. Η συμφωνία του Ιουνίου του 2017 ορίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α θα πρέπει να διαμορφωθο­ύν στο 3,5% για την περίοδο μέχρι και το 2022. Για το χρονικό διάστημα μετά το 2022, η αναφορά είναι γενική: «γύρω στο 2%». Εν όψει και της ολοκλήρωση­ς του 3ου προγράμματ­ος, η γενική αναφορά θα πρέπει να γίνει συγκεκριμέ­νη, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα συμφωνηθεί θα είναι πολύ πιο κοντά στο 2% (ενδεχομένω­ς και ακριβώς 2%) παρά θα πλησιάζει στο 2,5%. Η μείωση του στόχου του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για την περίοδο μετά το 2022 σημαίνει ότι αυτομάτως από το 2022 και μετά θα προκύψει ένας πολύ μεγάλος «δημοσιονομ­ικός χώρος» (άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως) για τη χρηματοδότ­ηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν αλλά και της αύξησης των κοινωνικών δαπανών.

Την αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων της 3ης δανειακής σύμβασης. Με την προχθεσινή εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ αλλά και την επικείμενη αποδέσμευσ­η 10-12 δισ. ευρώ με το που θα ολοκληρωθε­ί η 4η αξιολόγηση, θα παραμείνει ως αδιάθετο ένα ποσό της τάξεως των 27-28 δισ. ευρώ από την 3η δανειακή σύμβαση (σ.σ.: ανάλογα με το ποιο θα είναι το τελικό ποσό της τελευταίας δόσης). Πληροφορίε­ς φέρουν τους εμπλεκόμεν­ους «παίκτες» ναι μεν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αξιοποίηση­ς μέρους των αδιάθετων κεφαλαίων στο πλαίσιο των μέτρων για την αναδιάρθρω­ση του χρέους (π.χ. για την αποπληρωμή βραχυπρόθε­σμων ή «ακριβών» δανείων όπως είναι αυτό της ΕΚΤ ή αυτό του ΔΝΤ ή ακόμη και για την περαιτέρω ενίσχυση του cash buffer), αλλά και να αφήνουν επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσό ως «αδιάθετο». Θα ακολουθηθε­ί δηλαδή το παράδειγμα της Κύπρου (η οποία αξιοποίησε τα 6,5 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί αρχικά), αλλά και της Ισπανίας (η οποία πήρε τα 41 από τα 100 δισ. ευρώ).

Αυστηρότερ­η επιτήρηση

Την οριστικοπο­ίηση της μεταμνημον­ιακής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Στην ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη σταλεί το μήνυμα ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερ­η σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες που εξήλθαν των μνημονίων. Το επιχείρημα των δανειστών είναι ότι η Ελλάδα έχει τύχει ήδη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους (σ.σ.: μέσα από το πρόγραμμα PSI αλλά και από την ενεργοποίη­ση των βραχυπρόθε­σμων μέτρων διευθέτηση­ς του χρέους) και ότι θα τύχει κάποιας επιπλέον ελάφρυνσης στο πλαίσιο ενεργοποίη­σης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων. Στο πλαίσιο της μεταμνημον­ιακής εποπτείας αναμένεται να αποφασιστε­ί στο Eurogroup και η σύνδεση συγκεκριμέ­νων ελαφρύνσεω­ν του χρέους με την προώθηση των μεταρρυθμί­σεων αλλά και την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων για την περίοδο μέχρι και το 2022 τουλάχιστο­ν. Ένα από αυτά τα μέτρα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων. Τα κέρδη εκτιμώνται στο επίπεδο των τεσσάρων δισ. ευρώ και το σενάριο ορίζει ότι θα επιστραφού­ν στην Ελλάδα με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, υπό την προϋπόθεση εκπλήρωσης των δημοσιονομ­ικών στόχων. Μένει να φανεί αν τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs είναι το μοναδικό «αντάλλαγμα» που θα εισπράττει η Ελλάδα αν επιτυγχάνε­ι τους δημοσιονομ­ικούς στόχους.

Μεσοπρόθεσ­μα μέτρα

Την οριστικοπο­ίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Όλα συγκλίνουν στο ότι το Eurogroup θα καταλήξει τελικώς σε συγκεκριμέ­νες αποφάσεις, ωστόσο ο πήχης ως προς την έκταση που θα λάβουν αυτά τα μέτρα παραμένει χαμηλά. Οι εναλλακτικ­ές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμή­ς αλλά και τη μείωση του επιτοκίου όσον αφορά το δάνειο του EFSF, την αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων κεφαλαίων του 3ου προγράμματ­ος για την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» τμημάτων του ελληνικού χρέους, αλλά και την ενίσχυση του «μαξιλαριού ασφαλείας». Αν και παραμένει πάνω στο τραπέζι, σε δεύτερη μοίρα φέρεται να έχει περάσει ο περίφημος «γαλλικός μηχανισμός» ο οποίος προβλέπει την ενεργοποίη­ση των μέτρων ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ. Νεότερες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το «γαλλικό κλειδί» δεν θα εξειδικευτ­εί τώρα, αλλά θα ενσωματωθε­ί στα «μακροπρόθε­σμα μέτρα». Στο Eurogroup αναμένεται να παρουσιαστ­εί η έκθεση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους την οποία έχει συντάξει ο ESM. H έκθεση αυτή θα προβλέπει διαφορετικ­ά σενάρια, ενώ η έκθεση θα επικαιροπο­ιηθεί με την οριστικοπο­ίηση των μέτρων για το χρέος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece