Naftemporiki

Αυξημένη επιτήρηση, όχι νέο μνημόνιο...

-

Αυξημένη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξει και μετά τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης, αλλά δεν θα υπάρξει όμως ούτε νέο μνημόνιο ούτε νέοι όροι. Αυτό αποσαφήνισ­ε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις που έκανε μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προανήγγει­λε μια πολύωρη συνεδρίαση στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, προσθέτοντ­ας ότι η ατζέντα της συνεδρίαση­ς είναι ήδη πολύ μεγάλη. Αυτή περιλαμβάν­ει τον καθορισμό του ύψους της τελευταίας δόσης που θα εκταμιευτε­ί για την Ελλάδα -ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το ύψος της δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά θα κυμαίνεται από 10 έως 12 δισ. ευρώ, τα μέτρα ρύθμισης του χρέους, αλλά και τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία. Ερωτηθείς για το υπερταμείο, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το νόημα της εμπλοκής του υπερταμείο­υ στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τον ESM, είναι οι επιχειρήσε­ις του Δημοσίου να γίνουν πιο αποδοτικές και να αποδίδουν μερίσματα στο Δημόσιο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εγγύησης ή ενέχυρου κρατικής περιουσίας.

O κ. Ρέγκλινγκ κλήθηκε να περιγράψει τη διαδικασία της μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης της ελληνικής οικονομίας. Υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα ουσιαστικά θα παρακολουθ­εί το πώς αναπτύσσετ­αι η χώρα, πώς έχει η οικονομική κατάσταση και η εκτέλεση του προϋπολογι­σμού. Στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης θα γίνεται ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί -όπως τα πρωτογενή πλεονάσματ­α για παράδειγμα- και ότι θα συνεχιστεί αυτή η υλοποίηση». «Δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέοι όροι» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε το Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημον­ιακή παρακολούθ­ηση και τόνισε ότι είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητ­ική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχ­έδιο για το υπερταμείο και τον ESM, και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσε­ων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece