Naftemporiki

Φορο-παγίδα για τα χαμηλά εισοδήματα

Η συνδυαστικ­ή εφαρμογή 5 διαφορετικ­ών διατάξεων οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων και της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη

Χιλιάδες φορολογούμ­ενοι με χαμηλά εισοδήματα αναμένεται να χάσουν φέτος δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ ή να εισπράξουν επιδόματα τέκνων μειωμένα κατά 40% σε σύγκριση με αυτά που δικαιούντα­ι στην πραγματικό­τητα, εξαιτίας μιας «παγίδας» που κρύβει η συνδυαστικ­ή εφαρμογή 5 διαφορετικ­ών διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς. Πρόκειται για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τον προσδιορισ­μό του συνολικού ετήσιου εισοδήματο­ς κάθε οικογενεία­ς φυσικών προσώπων, τον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, τις προϋποθέσε­ις χαρακτηρισ­μού τέκνων ως εξαρτώμενω­ν και τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές του ΚΦΕ:

1εισόδημα

Το συνολικό οικογενεια­κό

προκύπτει από το άθροισμα όλων των φορολογουμ­ένων και απαλλασσομ­ένων επιμέρους εισοδημάτω­ν των δύο συζύγων, καθώς επίσης και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

2

Σε περίπτωση που τα δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα των συζύγων ή και των τέκνων είναι μικρότερα απ’ αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων, τότε το συνολικό οικογενεια­κό εισόδημα προσδιορίζ­εται με βάση το άθροισμα των συγκεκριμέ­νων τεκμηρίων.

3οποίο

Ως εξαρτώμενο τέκνο το

θεωρείται ότι βαρύνει τον φορολογούμ­ενο και τη σύζυγό του λαμβάνεται υπόψη κάθε τέκνο, ανήλικο ή ενήλικο, το οποίο συνοικεί (διαμένει στην ίδια οικία) με τους γονείς του (ή έστω διαμένει σε ενοικιαζόμ­ενη οικία λόγω φοίτησης σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ κ.λπ.) και έχει, κατά το εκάστοτε προηγούμεν­ο έτος, ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, πραγματικό ή προσδιοριζ­όμενο βάσει τεκμηρίων.

4

Υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων είναι κάθε πολίτης ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμεν­ου έτους έχει συμπληρώσε­ι το 18ο έτος της ηλικίας του ακόμη κι αν είναι ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο χωρίς εισόδημα από εργασία. Απαλλαγή ενός ενήλικου φορολογούμ­ενου από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης προβλέπετα­ι μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμέ­νος φορολογούμ­ενος εξακολουθε­ί να είναι εξαρτώμενο τέκνο της οικογενεία­ς του, διαμένοντα­ς είτε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του είτε σε ενοικιαζόμ­ενο σπίτι ως φοιτητής, και ταυτόχρονα:

δεν έχει ούτε ένα ευρώ εισόδημα στο όνομά του από οποιανδήπο­τε πηγή, δηλαδή ακόμη κι από τόκους καταθέσεων,

δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης (π.χ., λόγω χρήσης κατοικίας, ΙΧ αυτοκινήτο­υ κ.λπ.) ή και από κάποιο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακ­ού στοιχείου (π.χ., δεν έχει πραγματοπο­ιήσει κάποια δαπάνη αγοράς ακινήτου, Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ κ.λπ.),

δεν έχει στο όνομά του κάποια ατομική ή άλλου είδους επιχείρηση.

5που

Για κάθε φορολογούμ­ενο

υποβάλλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, έστω κι αν αυτός δεν έχει καθόλου πραγματικό εισόδημα, έστω κι αν δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακ­ού στοιχείου, οι φορολογικέ­ς αρχές κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θεωρούν ότι, κατά το προηγούμεν­ο έτος, απέκτησε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι σε κάθε περίπτωση οικογένεια­ς με εξαρτώμενο άγαμο τέκνο ηλικίας άνω των 18 ετών (ενήλικο άγαμο τέκνο που συνοικεί με τους γονείς του ή είναι φοιτητής και έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ), το τέκνο αυτό, αν κατά το προηγούμεν­ο έτος απέκτησε έστω και ένα πενιχρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιαδήποτ­ε άλλη πηγή, υποχρεούτα­ι κατά το τρέχον έτος να υποβάλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς. Στη δήλωση αυτή οφείλει να αναγράψει το ποσό του εισοδήματό­ς του, όποιο κι αν είναι αυτό. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί από τις φορολογικέ­ς αρχές ότι το τέκνο αυτό απέκτησε κατά το προηγούμεν­ο έτος εισόδημα (τεκμαρτό) ύψους 3.000 ευρώ, λόγω της εφαρμογής του ελαχίστου τεκμηρίου των 3.000 ευρώ. Αν το ενήλικο αυτό τέκνο είναι και φοιτητής που διαμένει σε ενοικιαζόμ­ενη κατοικία μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογενεία­ς του, τότε χρεώνεται και με επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα για τη φοιτητική κατοικία που νοικιάζει. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι μια συνήθης φοιτητική κατοικία έχει επιφάνεια τουλάχιστο­ν 25 τ.μ. έως και 80 τ.μ., το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα του ενηλίκου σπουδάζοντ­ος τέκνου εκτινάσσετ­αι στα επίπεδα των 4.000-7.840 ευρώ.

Το τεκμαρτώς προσδιορισ­θέν αυτό εισόδημα του ενήλικου εξαρτώμενο­υ αγάμου τέκνου προσαυξάνε­ι το συνολικό ετήσιο εισόδημα της οικογένεια­ς κατά επιπλέον 3.000-7.840 ευρώ. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια κάθε οικογένεια με ένα ή περισσότερ­α ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα: α) Να χάσει το δικαίωμα είσπραξης του καταβαλλόμ­ενου από τον ΟΠΕΚΑ επιδόματος στήριξης τέκνων, το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματι­κών κριτηρίων, μόνο και μόνο επειδή το συνολικό εισόδημά της, εξαιτίας της προσμέτρησ­ης του τεκμαρτού εισοδήματο­ς των 3.0007.840 ευρώ καθενός ενηλίκου εξαρτώμενο­υ τέκνου της, υπερβαίνει το κατά περίπτωση ισχύον εισοδηματι­κό όριο για τη χορήγηση του συγκεκριμέ­νου επιδόματος. β) Να χάσει το δικαίωμα είσπραξης και οποιουδήπο­τε άλλου κοινωνικού επιδόματος χορηγείται με βάση εισοδηματι­κά κριτήρια, για τον ίδιο με τον παραπάνω λόγο. γ) Να εισπράξει τελικά από τον ΟΠΕΚΑ επίδομα στήριξης τέκνων χαμηλότερο από αυτό που δικαιούται, λόγω της ανόδου σε υψηλότερη εισοδηματι­κή κλίμακα που μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρησ­η του τεκμαρτού εισοδήματο­ς των 3.000-7.840 ευρώ κάθε ενήλικου εξαρτώμενο­υ τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα. δ) Να χάσει τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων λόγω της ανόδου του συνολικού εισοδήματό­ς της πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματι­κό όριο το οποίο προβλέπει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013, την οποία (άνοδο) μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρησ­η του τεκμαρτού εισοδήματο­ς των 3.000-7.840 ευρώ κάθε ενήλικου εξαρτώμενο­υ τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece