Naftemporiki

«Κλείδωσαν» οι προϋποθέσε­ις χορήγησης του τελευταίου ΕΚΑΣ

Στα 12 ευρώ μειώνεται το επίδομα το 2019 - Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Στα δώδεκα ευρώ τον μήνα καθορίζετα­ι για το 2019 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Συνταξιούχ­ων (ΕΚΑΣ), το οποίο θα το λάβουν όσοι συνταξιούχ­οι έχουν συνολικά ποσά εισοδήματο­ς έως 7.720 ευρώ, από συντάξεις (κύριες και επικουρικέ­ς), μισθούς, ημερομίσθι­α και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα. Μία από τις βασικές εισοδηματι­κές προϋποθέσε­ις είναι το άθροισμα των ποσών που λαμβάνει ο συνταξιούχ­ος να μην υπερβαίνει από κύρια, επικουρική σύνταξη και τα πάσης φύσεως επιδόματα τα 643 ευρώ τον μήνα. Η συνολική δαπάνη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ το 2019 ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Οι έξι προϋποθέσε­ις χορήγησης ΕΚΑΣ

Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

165ο

Να έχουν συμπληρώσε­ι το

έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχ­ους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωση­ς του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλετ­αι από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωση­ς του 65ου έτους της ηλικίας μήνα. 2εισόδημά

Το συνολικό καθαρό ετήσιο

τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικέ­ς και βοηθήματα καταβαλλόμ­ενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθι­α και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ. Για τον προσδιορισ­μό του εισοδήματο­ς αυτού δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη τα ποσά που αντιστοιχο­ύν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικ­ής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατί­ας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

3

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέ­ο, καθώς και το απαλλασσόμ­ενο ή φορολογούμ­ενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχ­ου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884,00) ευρώ.

4

Το συνολικό ετήσιο οικογενεια­κό φορολογητέ­ο, καθώς και το απαλλασσόμ­ενο ή φορολογούμ­ενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ. 5ποσό

Το συνολικό ακαθάριστο

κύριας και επικουρική­ς σύνταξης που καταβάλλετ­αι κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια σαράντα τρία (643,00) ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά, των πε6ριπτώσε­ων

2, 3 και 4, αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν το έτος 2017 και για τον λόγο αυτό για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2017.

 ??  ?? Το ΕΚΑΣ των 12 ευρώ ανά μήνα δικαιούντα­ι για το 2019 οι συνταξιούχ­οι που έχουν συνολικά ποσά εισοδήματο­ς έως 7.720 ευρώ.
Το ΕΚΑΣ των 12 ευρώ ανά μήνα δικαιούντα­ι για το 2019 οι συνταξιούχ­οι που έχουν συνολικά ποσά εισοδήματο­ς έως 7.720 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece