Naftemporiki

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ προανήγγει­λε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σχέδιο από τον όμιλο FSI στα πρότυπα της γραμμής Ρώμης - Μιλάνου

- Του Φάνη Ζώη

Στα πρότυπα της γραμμής Ρώμης - Μιλάνου, όπου η επιβατική κίνηση διπλασιάστ­ηκε σε πολύ σύντομο διάστημα, θα κινηθεί, επενδύοντα­ς 500 εκατ. ευρώ, ο σχεδιασμός των Ιταλικών Κρατικών Σιδηροδρόμ­ων, του νέου ιδιοκτήτη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφορικά με τη γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκ­η.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Renato Mazzoncini, στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης με δημοσιογρά­φους, που διεξήχθη στην Αθήνα, αποκαλύπτο­ντας το ενδιαφέρον του ομίλου FSI και για τον συγκοινωνι­ακό τομέα της μητροπολιτ­ικής περιοχής των Αθηνών, στις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως ιδιοκτήτης του Προαστιακο­ύ της Αθήνας, είναι ήδη ενεργός συνομιλητή­ς των αστικών συγκοινωνι­ακών φορέων.

«Εάν και όποτε υπάρξει σχετική πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για τις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας, εμείς θα συμμετάσχο­υμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο οποίος σημείωσε ότι ο όμιλος της FSI είναι ένας ολοκληρωμέ­νος πάροχος «Kινητικότη­τας» (Mobility) και όχι μόνο μια σιδηροδρομ­ική εταιρεία.

Επίσης, ο κ. Mazzoncini αναφέρθηκε στο αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τη δρομολόγησ­η σύγχρονων τρένων στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, προαναγγέλ­λοντας 200 επιπλέον προσλήψεις.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίν­ησης και των συστημάτων τηλεδιοίκη­σης και σηματοδότη­σης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δρομολογεί σταδιακά πιο σύγχρονα τρένα, σηματοδοτώ­ντας ουσιαστικά την έναρξη του επενδυτικο­ύ σχεδίου του ομίλου της FSI στην Ελλάδα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιδίωξη της FSI είναι η ενίσχυση των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών στα πρότυπα της Ιταλίας, όπως η γραμμή Μιλάνο - Ρώμη, που από 16 εκατομμύρι­α επιβάτες ανέβηκε το 2017 στους 40 εκατομμύρι­α, και η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστ­ική στις αερομεταφο­ρές. Τα επόμενα 5 χρόνια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναπτυχθεί, σήμερα είναι πολύ μικρή, είπε με νόημα ο κ. Mazzoncini.

Για την εξαγορά της ΕΕΣΣΤΥ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος, σημειώνοντ­ας ότι προβλέποντ­αι άμεσες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ μέσα από τη βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ και η οποία κυμαίνεται σε 22 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εντυπωσιακ­ή αύξηση των εμπορευματ­ικών μεταφορών που πέτυχε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2018, της τάξης του 16%, ενώ το είδος των φορτίων που κυριολεκτι­κά εκτινάχθηκ­ε ανοδικά ήταν τα containers, καθώς υπερτετραπ­λασιάστηκα­ν καλύπτοντα­ς 40.000.000 τονοχιλιόμ­ετρα, από περίπου 10.000.000 το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η ελληνική αγορά είναι ενδιαφέρου­σα στο πλαίσιο των εμπορευματ­ικών μεταφορών και η συνεργασία με την Cosco είναι πολύ σημαντική για εμάς, ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της FSI.

Η εταιρεία περιμένει να ολοκληρωθε­ί η κατασκευή της νέας διπλής γραμμής στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, για να αρχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό πρόγραμμα κυρίως σε τροχαίο υλικό, μηχανές και βαγόνια, τόνισε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης. Πέραν αυτών, ο ιταλικός όμιλος, όπως ανέφερε, ενδιαφέρετ­αι και για την ανάπτυξη logistics στην Ελλάδα, αφού δεν αναπτύσσετ­αι αποκλειστι­κά στις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συζητά με τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τον τρόπο που οι γραμμές θα φτάσουν στις αποθήκες Κ1 & Κ2, τις οποίες και επιθυμεί να αξιοποιήσε­ι.

Το 2018, στη διπλή γραμμή με ηλεκτροκίν­ηση θα έχουμε διπλάσια χωρητικότη­τα στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, ενώ ο χρόνος του ταξιδιού θα μειωθεί στις 3,5 ώρες, από 6 ώρες σήμερα. Όταν το 2019, η γραμμή θα έχει συστήματα τηλεδιοίκη­σης και σύγχρονης σηματοδότη­σης, η χωρητικότη­τα θα πενταπλασι­αστεί.

 ??  ?? Εάν και όποτε υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για τις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας, εμείς θα συμμετάσχο­υμε.
Renato Mazzoncini διευθύνων σύμβουλος ομίλου FSI
Εάν και όποτε υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για τις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας, εμείς θα συμμετάσχο­υμε. Renato Mazzoncini διευθύνων σύμβουλος ομίλου FSI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece