Naftemporiki

«Ερημώνει» η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκ­ης

Ανενεργό το 29,5% επί συνόλου 603 μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων στη Σίνδο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ατρεις νενεργή είναι σχεδόν μία στις

μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις στη Βιομηχανικ­ή Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Σίνδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., που παρουσιάστ­ηκε σε κοινή εκδήλωση των δύο φορέων, στη Θεσσαλονίκ­η. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 846 επιχειρήσε­ις εγκατεστημ­ένες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκ­ης, εκ των οποίων οι 603 είναι μεταποιητι­κές, δηλαδή περίπου το 72,5%. Από το σύνολο των μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων ενεργές είναι οι 425, δηλαδή το 70,5%, και ανενεργές οι υπόλοιπες 178, ήτοι το 29,5%. «Οι επιχειρήσε­ις αυτές είναι ανενεργές επί της ουσίας της λειτουργία­ς μιας μεταποιητι­κής βιομηχανία­ς και όχι απλά σε όρους ενεργού ή ανενεργού ΑΦΜ. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά σημαντικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε έναν οργανωμένο υποδοχέα επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων, όπως η ΒΙΠΕ της Θεσσαλονίκ­ης, οι εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις θα πρέπει να έχουν υψηλότερο βαθμό ανθεκτικότ­ητας από άλλες που βρίσκονται εκτός βιομηχανικ­ών περιοχών», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης.

Στην ίδια εκδήλωση, επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται στη ΒΙΠΕ Σίνδου σταχυολόγη­σαν ως σημαντικότ­ερα προβλήματα την κακή κατάσταση ορισμένων δρόμων, την ανεπαρκή φύλαξη της περιοχής, τον ελλιπή ηλεκτροφωτ­ισμό, την αραιή συγκοινωνί­α και την προβληματι­κή αποκομιδή των απορριμμάτ­ων. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Βρασίδας Ζάβρας, πρότεινε τη σύσταση κοινής επιτροπής ΕΤΒΑ και επιχειρήσε­ων που θα αποφασίσει ποια βελτιωτικά έργα πρέπει να γίνουν στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στο πλαίσιο προγράμματ­ος που αναμένεται να υλοποιηθεί κατόπιν πρότασης της εταιρείας στο Ταμείο Υποδομών για την αναβάθμιση των βιομηχανικ­ών περιοχών τη χώρας.

Νέα ΒΙΠΕ στο Καλοχώρι

Παράλληλα, ο γ.γ. Βιομηχανία­ς, Στρατής Ζαφείρης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία οργανωμένη­ς βιομηχανικ­ής ζώνης στα 10.500 στρέμματα της περιοχής του Καλοχωρίου, όπου σήμερα λειτουργού­ν εκατοντάδε­ς μεταποιητι­κές και μεταφορικέ­ς επιχειρήσε­ις. Η μελέτη, τα αποτελέσμα­τα της οποίας αναμένοντα­ι μετά το καλοκαίρι, καλείται να παρουσιάσε­ι εναλλακτικ­ά σενάρια που θα δίνουν λύση στα προβλήματα, όπως οι χρήσεις γης, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο επίπεδο των επενδύσεων η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης. Τέλος, ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι απόφαση κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας στη χώρα, παρουσιάζο­ντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην Ελλάδα εννέα στις δέκα επιχειρήσε­ις λειτουργού­ν σε 442 άτυπες βιομηχανικ­ές συγκεντρώσ­εις, συνολικής έκτασης 300 χιλιάδων στρεμμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece