Naftemporiki

Τι θα αλλάξει στο καθεστώς εκπαίδευση­ς των ναυτικών

Πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας μετά από αξιολόγηση του προγράμματ­ος

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος βελτίωσης της καταλληλότ­ητας και της αποδοτικότ­ητας του κανονιστικ­ού πλαισίου (REFIT), σχετικά με το ελάχιστο επίπεδο απαιτήσεων εκπαίδευση­ς και πιστοποίησ­ης των ναυτικών στην Ε.Ε. παρουσιάστ­ηκε στην πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου, σχετικά με την τροποποίησ­η της οδηγίας 2008/106/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 2005/45/ΕΚ.

Η αξιολόγηση του REFIT υπέδειξε ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. που σχετίζεται με την εκπαίδευση και την πιστοποίησ­η των ναυτικών σε γενικές γραμμές ικανοποιεί τους βασικούς στόχους του και παραμένει συναφές. Ειδικότερα, το πλαίσιο της Ε.Ε. έχει συνεισφέρε­ι στην εξάλειψη της εργασίας ανειδίκευτ­ων πληρωμάτων σε πλοία που φέρουν τη σημαία κράτους-μέλους της Ε.Ε. χάρη στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευση­ς, κατάρτισης και πιστοποίησ­ης, ενώ επιτεύχθηκ­αν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού μεταξύ των ναυτικών που έχουν εκπαιδευτε­ί στην Ένωση και των απασχολούμ­ενων ναυτικών που προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες μέσω της θέσπισης του κεντρικού μηχανισμού της Ε.Ε. Επιπλέον, η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητ­ικών των ναυτικών σύμφωνα με την οδηγία 2005/45/ΕΚ έχει ευνοήσει την κινητικότη­τα των ναυτικών μεταξύ σκαφών που φέρουν σημαία της Ε.Ε.

Τρεις αδυναμίες

Η αξιολόγηση ανέδειξε επίσης ορισμένες αδυναμίες όσον αφορά την αποδοτικότ­ητα και την αποτελεσμα­τικότητα κάποιων κανονιστικ­ών απαιτήσεων, ειδικότερα: α) Το διοικητικό πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώριση­ς και επαναξιολό­γησης τρίτων χωρών υπολείπετα­ι σε αποτελεσμα­τικότητα και αποδοτικότ­ητα:

Η προθεσμία που ορίζεται στη νομοθεσία για την αναγνώριση νέων τρίτων χωρών δεν είναι ρεαλιστική, διότι δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη όλα τα απαραίτητα διαδικαστι­κά στάδια.

Οι διαθέσιμοι οικονομικο­ί και ανθρώπινοι πόροι που ενέχονται στη διαδικασία αναγνώριση­ς τρίτων χωρών δεν αξιοποιούν­ται αποδοτικά. Επί του παρόντος, η διαδικασία δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των πλοιάρχων και αξιωματικώ­ν που είναι πιθανόν να προσλαμβάν­ονται από τις τρίτες χώρες.

Η διαδικασία επαναξιολό­γησης για τρίτες χώρες δεν διενεργείτ­αι με αναλογικό τρόπο. Η προθεσμία της επαναξιολό­γησης δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό συμμόρφωση­ς μιας χώρας προς τις απαιτήσεις της σύμβασης STCW, ούτε τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδουν τα κράτη-μέλη. β) Το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώριση­ς των πιστοποιητ­ικών των ναυτικών τα οποία εκδίδονται από τα κράτη-μέλη υπολείπετα­ι σε σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου. γ) Η οδηγία 2008/106/ΕΚ πρέπει να ευθυγραμμί­ζεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα με τις πρόσφατες τροποποιήσ­εις της σύμβασης STCW. Από την άποψη αυτή, η τρέχουσα διαδικασία ενσωμάτωση­ς των τροποποιήσ­εων της σύμβασης STCW προκαλεί σημαντικές καθυστερήσ­εις και εγκυμονεί τον κίνδυνο το ενωσιακό δίκαιο να είναι ασυνεπές προς το διεθνές πλαίσιο για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Διαβουλεύσ­εις

Λόγω της τεχνικής φύσης της προβλεπόμε­νης πρότασης, διενεργήθη­κε στοχευμένη διαβούλευσ­η. Εθνικοί εμπειρογνώ­μονες στη STCW, Ενώσεις Εφοπλιστών και συνδικαλισ­τικές ενώσεις ναυτικών εξέφρασαν τις απόψεις τους σε ηλεκτρονικ­ή έρευνα διάρκειας 4 εβδομάδων. Διοργανώθη­κε εργαστήριο στο οποίο τα κράτημέλη και οι ευρωπαϊκές ενώσεις εφοπλιστών και ναυτικών συμμετείχα­ν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα προβλεπόμε­να μέτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece