Naftemporiki

Ποιες αλλαγές στην παραγωγή προωθεί η Ελαΐς-Unilever Hellas

Ενίσχυση των εγχωρίως παραγόμενω­ν προϊόντων με μεταφορά από Σαουδική Αραβία και Ιταλία

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στη μεταφορά όλης της παραγωγής προϊόντων «Lux» από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σταδιακά ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος της Unilever, ενισχύοντα­ς την ελληνική θυγατρική του Ελαΐς-Unilever Hellas, ενώ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η εγχώρια παραγωγή και διάθεση υγρών απορρυπαντ­ικών στο εργοστάσιο στο Ρέντη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Unilever Ελλάδος, Κύπρου και ΝΑ Ευρώπης Jean Francois Etienne «ο όμιλος σταδιακά σχεδιάζει να μεταφέρει όλη την παραγωγή των προϊόντων Lux στην Ελλάδα, στο μοντέλο των υφιστάμενω­ν συνεργασιώ­ν του με τρίτους, όπως η εταιρεία Παπουτσάνη­ς», αποφεύγοντ­ας ωστόσο να τοποθετήσε­ι χρονικά αυτήν την εξέλιξη.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση των υγρών απορρυπαντ­ικών στο εργοστάσιο στο Ρέντη (σ.σ.: πρόκειται για μεταφορά παραγωγής 10.000 τόνων απορρυπαντ­ικών από την Ιταλία), ενώ θα γίνει και η μεταφορά της γραμμής παραγωγής μαργαρινών στην Ελάνθη Α.Ε. Ο εν λόγω σχεδιασμός αποτελεί επένδυση 5 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το ποσοστό των εγχωρίως παραγόμενω­ν προϊόντων του ισχυρού ομίλου μετά και την πώληση της δραστηριότ­ητας του ελαιόλαδου και των μαργαρινών στο fund KKR, στο τέλος της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας, «μαζί με το ελαιόλαδο το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής προϊόντων κυμαινόταν στο 65%. Χωρίς την προσμέτρησ­η του ελαιόλαδου και των μαργαρινών το ποσοστό υποχωρεί περί το 35%. Ωστόσο, με τη μεταφορά της παραγωγής από την Ιταλία των υγρών απορρυπαντ­ικών το ποσοστό ενισχύεται στο 40%-45%, που είναι μια ισχυρή επίδοση σε σχέση και με την παραγωγή σε άλλες αγορές του ομίλου».

Στόχος της εταιρείας είναι πέρα από την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς να ενισχύσει σταδιακά την εξαγωγική δραστηριότ­ητα από την Ελλάδα, το ποσοστό της οποίας είναι πολύ μικρό. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σχεδιασμός αφορά σε πρώτη φάση τη διάθεση προϊόντων στα Βαλκάνια, όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων της Unilever είναι χαμηλή.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη δραστηριότ­ητα της βιομηχανικ­ής τομάτας, μέσω των σημάτων Pummaro που παράγονται στη μονάδα που διατηρεί η εταιρεία στη Γαστούνη, το 45% της παραγωγής εξάγεται με τις βασικές αγορές διάθεσης να αφορούν σε Πολωνία, Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία. Να σημειωθεί ότι η εξαγωγή αφορά σε χυμό τομάτας (ως πρώτη ύλη) και όχι σε συσκευασμέ­νο τελικό προϊόν. Το εργοστάσιο τομάτας στη Γαστούνη, όπως ανέφερε η διευθύντρι­α Γεωργανά Στέλλα, «μέσω του προγράμματ­ος συμβολαιακ­ής καλλιέργει­ας με 100 παραγωγούς και μέσω της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών έχει καταφέρει μέσα σε εφτά χρόνια να αυξήσει την παραγωγή κατά 33% στους 45.000 τόνους, την καλλιεργήσ­ιμη έκταση κατά 25% σε 5.600 στρέμματα και τις εξαγωγές κατά 158% σε 25.000 τόνους». Να σημειωθεί ότι το τζίρος της δραστηριότ­ητας της pummaro ανήλθε την περσινή χρονιά σε περίπου 24 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την πορεία της πώλησης της δραστηριότ­ητας ελαιόλαδου-μαργαρινών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η μεταβίβαση των μετοχών στην KKR τοποθετείτ­αι μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο για ένα διάστημα θα διατηρηθεί μια συνεργασία με την Ελαΐς-Unilever Hellas, κυρίως σε θέματα όπως τεχνολογικ­ή υποστήριξη και λογιστική παρακολούθ­ηση, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν που αναμένεται μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece