Naftemporiki

Αρνητικό κλίμα σε Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Σκιά στη Wall Street έριξε η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

θετική εικόνα που παρουΗσίασ­αν

τα χρηματιστή­ρια την Πέμπτη αναστράφηκ­ε την Παρασκευή, με τις αγορές να περιβάλλον­ται από καινούργια ανασφάλεια και ανησυχίες στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να μπουν στα «κόκκινα» τόσο πριν από την ανακοίνωση για την εφαρμογή νέων δασμών στις αμερικανικ­ές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, όσο και μετά την ανακοίνωσή τους, με τους επενδυτές να αναμένουν την αντίδραση της Κίνας. Η συνεδρίαση στη Wall Street, που χρονικά ανοίγει τελευταία από τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια, ακολούθησε το γενικότερο αρνητικό κλίμα με τον Dow Jones να καταγράφει απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τον S&P 500 να ακολουθεί όπως και ο τεχνολογικ­ός δείκτης Nasdaq που την Πέμπτη κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 7.761,04 μονάδες.

Στην Ευρώπη μετά τα ισχυρά κέρδη την Πέμπτη και την πιο κερδοφόρα συνεδρίαση του τελευταίου μήνα, χθες τα χρηματιστή­ρια απώλεσαν μέρος αυτών, παρά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό της Ε.Ε. τον Μάιο που σε ετήσια βάση έτρεξε με ρυθμό 1,9%, όσο είχε προβλέψει η ΕΚΤ και μία ανάσα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κατέγραφε απώλειες 0,73% δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές των βρετανικών εταιρειών που δέχθηκαν πλήγμα από την παραμονή της λίρας σε χαμηλό επτά μηνών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, χάνοντας 1,71%, ακολουθούμ­ενος από τον FTSE MIB στο Μιλάνο, που υποχωρούσε 1,32%.

Με απώλειες περισσότερ­ο του 1% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο IBEX 35 στη Μαδρίτη (1,07%), ο DAX στη Φραγκφούρτ­η αποδυναμώθ­ηκε 0,74%, την πιο ήπια πτώση σημείωσε στο Παρίσι ο CAC 40 0,48%.

Στην Ασία το χρηματιστή­ριο του Τόκιο ήταν το μοναδικό που έκλεισε με κέρδη 0,50%, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας πως θα διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από το 0,1%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,43%, στη Σαγκάη ο Shanghai 0,70 και στη Σεούλ ο KOSPI 0,80%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece