Naftemporiki

Η εβδομάδα των ιταλικών

Ευνοημένη όλη η ευρωπεριφέ­ρεια από την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

- Της Έφης Τριήρη

Την καλύτερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2012 γνώρισαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, χάρη στη «συγκρατημέ­νη» ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά και στα θετικά σχόλια για το ευρώ από τους πολιτικούς της νέας αντισυστημ­ικής κυβέρνησης της Ιταλίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε προχθές ότι θα βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της έως τα τέλη του έτους, σηματοδοτώ­ντας ωστόσο ότι η όποια επιτοκιακή αύξηση θα αργήσει, γεγονός που ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα του ευρώ. «Το ανακοινωθέ­ν της ΕΚΤ στήριξε την ευρωπεριφέ­ρεια, ειδικά την Ιταλία. Λαμβάνοντα­ς υπόψη την αβεβαιότητ­α στην ιταλική πολιτική σκηνή, η ΕΚΤ συμβάλλει τώρα στη βελτίωση των συνθηκών» εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής της τράπεζας DZ Ντάνιελ Λενζ. Ακόμη και οι δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ομαλοποιήσ­ει τη νομισματικ­ή πολιτική της όσο το δυνατόν πιο σύντομα «από τεχνικής απόψεως», δεν κατάφεραν να ανακόψουν την περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων.

Η Ιταλία, από τις πλέον χρεωμένες χώρες του ευρώ, συγκαταλέγ­εται μεταξύ των πλέον ωφελημένων από τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «είδε» την απόδοση του 10ετούς της να υποχωρεί 13 μονάδες βάσης χθες, παρουσιάζο­ντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α αποκλιμάκω­ση από τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς υποχώρησε 48 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα, διαμορφούμ­ενη στο 2,62%. Κατά 99 μονάδες βάσης αποκλιμακώ­θηκε μέσα στην εβδομάδα και η απόδοση του διετούς ιταλικού - πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τον Μάρτιο του 2012. Επίσης, το spread 10ετούς ιταλικού/γερμανικού κυμαίνεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων, στις 224 μονάδες βάσης, παρότι εξακολουθε­ί να είναι διπλάσιο του επιπέδου των 111 μονάδων βάσης που είχε φθάσει τον Απρίλιο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσείλκυσ­αν όμως και τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ, με τις αποδόσεις να υποχωρούν από δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης, παρότι ο πληθωρισμό­ς επιβεβαιώθ­ηκε στο 1,9% τον Μάιο, κοντά στον στόχο της ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο 0,40%, μειωμένο κατά τρεις μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε ελαφρώς στο 4,45%, με το spread στις 431 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε στο 1,08% και 3,77% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς στο 4,02%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece