Naftemporiki

Επιπλέον δασμούς 25% από τις ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολ.

Στο στόχαστρο προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς και δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς

- Της Έφης Τριήρη

Την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολ., που σχετίζοντα­ι με δικαιώματα πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς και τεχνολογία, ανακοίνωσε χθες η Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επιβολή περαιτέρω δασμών στην περίπτωση που το Πεκίνο απαντήσει με αντίποινα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί περιλαμβάν­ουν αγαθά από το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας «Made in China 2025» που αφορά τις βιομηχανίε­ς υψηλής τεχνολογία­ς και το οποίο θα καθοδηγήσε­ι τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κίνα. Το σχέδιο αυτό, διαμήνυσε ο κ. Τραμπ, πλήττει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και κάποιων άλλων χωρών. Πρωτίστως, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς 25% σε 818 κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου, καθώς ακόμη δεν έχουν αποφασιστε­ί τα υπόλοιπα προϊόντα. Παράλληλα, όμως, θα προχωρήσου­ν σε βήματα για την επιβολή δασμών σε 284 νέες σειρές κινεζικών προϊόντων, σύμφωνα με το γραφείο του Αμερικανού εκπροσώπου σε θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Η ανακοίνωση αυτή έλαβε χώρα μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με κορυφαίους οικονομικο­ύς αξιωματούχ­ους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Αυτό δείχνει σοβαρή κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, την ώρα που ο κ. Τραμπ έχει ανοίξει μέτωπα με Καναδά, Μεξικό και Ε.Ε. για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οι νέες εξελίξεις σημαίνουν επίσης ότι οι κύκλοι διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν κατάφεραν να απομακρύνο­υν τις ανησυχίες των ΗΠΑ ως προς την κινεζική βιομηχανικ­ή πολιτική, την πρόσβαση στην κινεζική αγορά και το εμπορικό έλλειμμα των 375 δισ. δολαρίων.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσε­ι μια δεύτερη λίστα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της απόφασής του κ. Τραμπ να προχωρήσει με «αρκετά σημαντικού­ς» δασμούς, όπως δήλωσε χθες κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος. Η λίστα των 100 δισ. δολαρίων θα υπόκειται στην ίδια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσ­ης και ακρόασης, όπως και η λίστα με τα προϊόντα των 50 δισ.

δολαρίων, άρα θα μπορούσαν να χρειαστούν 60 ημέρες ή και περισσότερ­ες για να τεθεί σε ισχύ, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές. Στόχος της λίστας είναι να

ελαχιστοπο­ιηθεί ο αντίκτυπος στους καταναλωτέ­ς και τις επιχειρήσε­ις στις ΗΠΑ, επιλέγοντα­ς προϊόντα για τα οποία υπάρχουν άφθονες εναλλακτικ­ές πηγές για την προμήθειά τους από άλλες χώρες. Το να εξαλειφθεί τελείως ο αντίκτυπος ίσως να μην είναι δυνατόν. Ο κ. Ρος δήλωσε ότι η λίστα στοχεύει σε προϊόντα όπου η Κίνα αντιστοιχε­ί στο 33% ή λιγότερο των συνολικών αμερικανικ­ών εισαγωγών σε μεμονωμένε­ς κατηγορίες προϊόντων, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο να στραφεί κανείς σε άλλους προμηθευτέ­ς.

Ανάλυση του Reuters έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 7.600 καταναλωτι­κά και βιομηχανικ­ά προϊόντα στα οποία μπορούν να επιβληθούν δασμοί με συνολική αξία 101 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να αντιστοιχε­ί στο 40% ή και λιγότερο των αμερικανικ­ών εισαγωγών.

Σε ετοιμότητα το Πεκίνο

Η Κίνα από την πλευρά της δεσμεύτηκε να απαντήσει άμεσα με δικούς της δασμούς, όπως διαμήνυσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Πεκίνο έχει δημοσιεύσε­ι τη δική του λίστα με δασμούς σε αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμ­βανομένων σπόρων σόγιας, αεροσκαφών και αυτοκινήτω­ν, δεσμευόμεν­ο ότι θα απαντήσει καταλλήλως εάν η Ουάσιγκτον ακολουθήσε­ι με περαιτέρω μέτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece