Naftemporiki

Αυξάνεται το μερίδιο των κροίσων παγκοσμίως

Αυξήθηκε 12% ο πλούτος στα 201,9 τρισ. δολ. - Στη δεύτερη θέση η Κίνα, μετά τις ΗΠΑ

-

ι πλούσιοι γίνονται πλουσιόΟτε­ροι

και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, έχοντας πλέον στα χέρια τους σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου. Σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting, o παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε 12% πέρυσι, με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας πενταετίας, αγγίζοντας τα 201,9 τρισ. δολάρια.

Η ευφορία στα διεθνή χρηματιστή­ρια με τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ των μετοχών ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εντυπωσιακ­ή αύξηση του προσωπικού πλούτου, ενώ οι επενδυτές εκτός ΗΠΑ είχαν ένα έξτρα μπόνους, καθώς τα περισσότερ­α νομίσματα ανατιμήθηκ­αν έναντι του δολαρίου.

Στην έκθεσή της, η Boston Consulting παρατηρεί ότι οι εκατομμυρι­ούχοι και δισεκατομμ­υριούχοι ανά την υφήλιο έχουν στα χέρια τους σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου, ποσοστό οριακά αυξημένο έναντι του 45% το 2012. Στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, με συνολικό πλούτο 86,1 τρισ. δολαρίων, το 42% του επενδύσιμο­υ κεφαλαίου διακρατείτ­αι από πλουσίους με περιουσιακ­ά στοιχεία άνω των πέντε εκατ. δολαρίων. Στο επενδύσιμο κεφάλαιο συγκαταλέγ­ονται μετοχές, επενδυτικά ταμεία και ομόλογα.

«Το γεγονός ότι ο πλούτος των εκατομμυρι­ούχων ως ποσοστό επί του συνολικού πλούτου αυξάνεται, δεν σημαίνει ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Άνα Ζακρέφσκι, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Αυτό που σημαίνει είναι ότι όλοι γίνονται πλουσιότερ­οι. Ειδικότερα, πιστεύουμε ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότερ­οι με ταχύτερους ρυθμούς», προσθέτει.

Η Κίνα ήταν ο μεγάλος «νικητής» του 2017, καταλαμβάν­οντας πλέον τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τη συγκέντρωσ­η πλούτου, έχοντας υποσκελίσε­ι την Ιαπωνία την τελευταία πενταετία, αναφέρει η κ. Ζακρέφσκι. Τα σκήπτρα, σε αριθμό εκατομμυρι­ούχων και δισεκατομμ­υριούχων, παραμένουν στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του προσωπικού πλούτου στην Κίνα εντοπίζετα­ι κυρίως στη μερίδα του ευκατάστατ­ου πληθυσμού, δηλαδή εκείνων με περιουσιακ­ά στοιχεία από 250.000 έως 1 εκατ. δολάρια.

Η Δυτική Ευρώπη ήταν η περιοχή που ευνοήθηκε περισσότερ­ο από την ανατίμηση ξένων νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η πλούτου στις ανώτερες βαθμίδες, με τους δισεκατομμ­υριούχους να ελέγχουν σχεδόν το ένα τέταρτο των περιουσιακ­ών στοιχείων. Οι 28 Ανατολικοε­υρωπαίοι στον Δείκτη Δισεκατομμ­υριούχων του Bloomberg έχουν συνολική περιουσία 294 δισ. δολαρίων, ποσό που περιλαμβάν­ει κέρδη 3,4 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece