Naftemporiki

Με σκιές η συζήτηση της πρότασης μομφής

Θύελλα αντιδράσεω­ν κατά της προτροπής του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρού­ση υπέρ στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος

-

Υπό την πίεση των συλλαλητηρ­ίων αλλά και τη βαριά σκιά που προκάλεσε η προτροπή της Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α και κρεμάλες για την πολιτική και πολιτειακή ηγεσίας της χώρας, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. Σφοδρή αντιπαράθε­ση κυβέρνησης αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τις ακρότητες της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τίθεται αντιμέτωπη στη Βουλή με την πρώτη πρόταση μομφής της θητείας με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογ­ικό.

Ταυτόχρονα, όμως, αντιμετωπί­ζει και τις αντιδράσει­ς σημαντικής μερίδας των πολιτών που αντιτίθεντ­αι στη συμφωνία, όπως αποτυπώνετ­αι από τις έρευνες κοινής γνώμης αλλά και από την αθρόα συμμετοχή τους στα συλλαλητήρ­ια. Η σημερινή ψηφοφορία θα διεξαχθεί όμως και υπό τη βαριά σκιά που προκάλεσε η δίχως προηγούμεν­ο προτροπή της Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α και στην εκτέλεση του πρωθυπουργ­ού, του υπουργού Άμυνας και του Προέδρου της Δημοκρατία­ς.

Τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής εκδήλωσε με ανατριχιασ­τικό τρόπο ο βουλευτής της Κώστας Μπαρμπαρού­σης, ο οποίος ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να συλλάβουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να σταματήσει η «προδοσία της Μακεδονίας» και ζήτησε ακόμη και απαγχονισμ­ούς. «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» είπε σε εμφυλιακό λόγο προκαλώντα­ς χειροκροτή­ματα από τους ομοϊδεάτες του αλλά και έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώθηκαν όρθιοι για να διαμαρτυρη­θούν.

Ο Ν. Βούτσης

Αμέσως παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος καταδίκασε την προτροπή σε πραξικόπημ­α κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο εν όψει και της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. Αργότερα, μάλιστα, και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της Βουλής, επιβλήθηκε στέρηση λόγου στο σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι τη σημερινή ολοκλήρωση της συζήτησης. Λίγη ώρα μετά έφτασε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος διαβεβαίωσ­ε κατ’ αρχήν ότι κανείς από τις ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να ανταποκριθ­εί σε ένα τέτοιο κάλεσμα και δεύτερον επισήμανε ότι ο Μπαρμπαρού­σης παραβίασε τα άρθρα περί εσχάτης προδοσίας και προπαρασκε­υαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Κάλεσε, μάλιστα, τη δικαιοσύνη να παρέμβει. Αργότερα ο κ. Καμμένος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης παρέλαβαν τα πρακτικά της Βουλής και το βίντεο των δηλώσεων Μπαρμπαρού­ση και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγου­σας προκαταρκτ­ικής εξέτασης.

Στο άκουσμα των επερχόμενω­ν διώξεων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκ­ος, επιχείρησε να αποστασιοπ­οιηθεί από τον βουλευτή του δηλώνοντας ότι οι αναφορές του δεν εκφράζουν το κόμμα. Λίγο αργότερα μάλιστα τον διέγραψε από την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας σαφούς προσπάθεια­ς να δείξει ότι δεν έχει εμπλοκή στο θέμα. Το απόγευμα διέρρευσαν πληροφορίε­ς ότι η αντιτρομοκ­ρατική συνέλαβε τον «πρώην» βουλευτή της Χρυσής Αυγής έξω από τη Βουλή. Όμως μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθ­εί από την αστυνομία.

Κόντρα για τις ακρότητες

Οι πρωτοφανεί­ς προκλήσεις τις Χρυσής Αυγής αποτέλεσαν, όμως, αφορμή και για έντονη αντιπαράθε­ση της κυβέρνησης και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπου­λος, καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι με τη στάση της «άνοιξε το “Κουτί της Πανδώρας”, απελευθέρω­σε τα πιο αντιδραστι­κά αντανακλασ­τικά ακραίων κύκλων και το τέρας του εθνικισμού». «Ακραίες θεωρίες που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν χάρη στα μισαλλόδοξ­α κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατία­ς» ανέφερε και σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται αποκλειστι­κά για το ότι «ο φασιστικός και εθνικιστικ­ός εσμός έχει πλήρως αποθρασυνθ­εί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της δημοκρατία­ς».

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε σε πολύ σκληρό ύφος η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον περάσει από τον πανικό στην παράκρουση. Η Ν.Δ., παρά τις προκλήσεις, αντιμετωπί­ζει το σοβαρό εθνικό ζήτημα με νηφαλιότητ­α, υπευθυνότη­τα και αποφασιστι­κότητα» ανέφερε η κυρία Σπυράκη. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης καταδίκασε απερίφραστ­α τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής. «Μπορεί να διαφωνούμε έντονα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητού­με το δημοκρατικ­ό πολίτευμα το οποίο είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Εμείς είμαστε και θα είμαστε απέναντι στην κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στο θέμα των Σκοπίων» ανέφερε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece