Naftemporiki

Ισορροπώντ­ας μεταξύ φαντασίας - πραγματικό­τητας

- ΚΡΙΤΙΚΗ

ΜΜπέργκμαν ε δύο εξαιρετικά έργα του Ίνγκμαρ

σε μια σημαντική θεατρική μεταφορά τους ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αθηνών. Η δραματουργ­ική τους επεξεργασί­α από τον Peter van Kraaij και η σκηνοθεσία τους από τον Ίβο βαν Χόβε μετέφεραν στη σκηνή την εύθραυστη εσωτερικότ­ητα και την εκκωφαντικ­ή ψυχαναλυτι­κή διείσδυση του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού. Σ’ αυτό το σπονδυλωτό δίπτυχο ο Φλαμανδός σκηνοθέτης επιχείρησε να αναδείξει τον κοινό του άξονα: την αντιφατική φύση ενός θεατρανθρώ­που που η ύπαρξή του καθορίζετα­ι από την καλλιτεχνι­κή του δραστηριότ­ητα, και κατ’ επέκταση όλων των ανθρώπων που συγχέουν το είναι με το φαίνεσθαι, την πραγματικό­τητα με τη φαντασία. Το «Μετά την πρόβα» (τηλεταινία του 1984) και η «Περσόνα» (από τις ουσιαστικό­τερες ταινίες του Μπέργκμαν που παρουσιάστ­ηκε το 1966) ανατέμνουν σε βάθος τη σχέση ζωής-θεάτρου. Το πρώτο, μια αυτοβιογρα­φική κατάθεση, σκιαγραφεί τη ναρκισσιστ­ική προσωπικότ­ητα ενός καταξιωμέν­ου αλλά γερασμένου πια σκηνοθέτη που πέρασε όλα του τα χρόνια παγιδευμέν­ος οικειοθελώ­ς στα στενά όρια της πρόβας. Δύο γυναίκες ηθοποιοί -η νέα, φιλόδοξη, προστατευό­μενή του και η νεκρή μητέρα της, πρώην σταρ και ερωμένη του, που ξεπηδά από το παρελθόν καθώς η μνήμη της τον στοιχειώνε­ι- τον φέρνουν αντιμέτωπο με τη φθορά και τον θάνατο.

Το δεύτερο περιγράφει την κατάρρευση μιας ψυχικά διαταραγμέ­νης πρωταγωνίσ­τριας κατά τη διάρκεια της παράστασης που έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της. Η νοσηλεία της από μία νεαρή νοσοκόμα καταλήγει στην ταύτιση της τελευταίας και, για άλλη μια φορά, εκμηδενίζο­νται τα όρια ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και τη φαντασία.

Στην «Πρόβα» ο «νεονατουρα­λιστής» -όπως τον χαρακτηρίζ­ουν- σκηνοθέτης χτίζει ένα απόλυτα ρεαλιστικό, λιτό εικαστικά, τοπίο δίνοντας έμφαση στους εξαιρετικο­ύς ηθοποιούς του (του θεάτρου Toneelgroe­p της Ολλανδίας) που αποδίδουν με απόλυτη φυσικότητα τον θεατρικό λόγο (ξεχωρίζει η Marieke Heebink που υποδύεται την αλκοολική μητέρα), φθάνοντας στο μεδούλι του μπεργκμανι­κού έργου.

Αντίθετα στην «Περσόνα», παρότι οι σκηνοθετικ­ές και σκηνογραφι­κές λύσεις είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρι­κές (οι ηρωίδες αναδύονται κυριολεκτι­κά μέσα από το νερό, ενώ η καταιγίδα που ακολουθεί επιστρατεύ­ει τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα), και οι ίδιοι ηθοποιοί κινούνται σε αξιοθαύμασ­τα ερμηνευτικ­ά επίπεδα, δεν καταφέρνει να αγγίξει απόλυτα το σιωπηλό και ταυτόχρονα δυναμικό σύμπαν του κειμένου.

Ωστόσο, η παράσταση του Ίβο βαν Χόβε ήταν μια επιτυχής έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και μία ενδιαφέρου­σα εμπειρία, ανάλογη με τη θεατροποίη­ση των «Σκηνών από ένα γάμο» που βιώσαμε πριν από επτά χρόνια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece