Naftemporiki

Η προσφυγική κρίση ρίχνει σκιά στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

Κοντά σε συμφωνία για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη - Συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο Μέρκελ-Μακρόν-Γιούνκερ

- Του Νίκου Μπέλλου

Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις 28-29 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο, όπου εκτός από το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί επίσης το προσφυγικό, που έχει «φουντώσει» σε πολλές χώρες απειλώντας την ομαλή έκβαση της συνόδου κορυφής.

Σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, τις τελευταίες μέρες άρχισε να διαμορφώνε­ται το περίγραμμα της συμφωνίας, το οποίο αρχικά αναμένεται να συμφωνηθεί σε επίπεδο γαλλογερμα­νικού άξονα και στη συνέχεια να οριστικοπο­ιηθεί με ενδεχόμενε­ς προσαρμογέ­ς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα σε όλες τις ενδείξεις, το Βερολίνο υποχωρεί σε σχέση με τις αρχικές του θέσεις στο θέμα του προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, έστω λιγότερο από όσο θα ήθελε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ετοιμάζετα­ι να υποχωρήσει, αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωθε­ί το εύρος, στο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης και της εγγύησης των καταθέσεων.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος κάνει πίσω στο θέμα της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) σε κοινοτικό όργανο, καθώς επίσης και σε σχέση με την πρότασή του για θέσπιση θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικώ­ν.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσου­ν επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία των δύο νέων χρηματοδοτ­ικών μέσων. Το πρώτο με προικοδότη­ση 30 δισ. ευρώ θα διασφαλίζε­ι με άτοκα δάνεια τη χρηματοδότ­ηση δημόσιων επενδύσεων σε χώρες που πλήττονται από «ασύμμετρο σοκ» και το δεύτερο με 25 δισ. ευρώ θα πριμοδοτεί τα κράτη-μέλη για την πραγματοπο­ίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων. Ο κ. Μακρόν ζητούσε περισσότερ­α χρήματα για το ταμείο στήριξης των επενδύσεων σε περιόδους κρίσης και είναι πολύ πιθανό το τελικό ποσό να αυξηθεί.

Σε σχέση με τον ESM, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει διακυβερνη­τικό όργανο, γιατί επιμένει το Βερολίνο, ενώ το Παρίσι και η Κομισιόν ζητούσαν να ενσωματωθε­ί στη συνθήκη. Επιπλέον, για πολιτικούς λόγους μάλλον δεν θα μετονομαστ­εί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο. Ωστόσο, αναμένεται να διευρυνθεί η λειτουργία και αυτό είναι σημαντικό, πιθανότατα προς δύο κατευθύνσε­ις:

πέρα από τις διασώσεις έναντι μνημονίου χωρών που κινδυνεύου­ν με χρεοκοπία, σχεδιάζετα­ι να χορηγεί και δάνεια σε περίπτωση απρόβλεπτω­ν εξωτερικών κινδύνων που απειλούν την οικονομία κράτους-μέλους,

την προσωρινή ταμειακή διευκόλυνσ­η του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης και εκκαθάριση­ς τραπεζών.

Αναφορικά με την Τραπεζική Ένωση, το ζητούμενο είναι υπό ποιους όρους και πότε η Άγκελα Μέρκελ θα δεχθεί την πανευρωπαϊ­κή εγγύηση των καταθέσεων. Τις τελευταίες μέρες το Βερολίνο έχει σκληρύνει εκ νέου τη στάση του, ζητώντας πρώτα να μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες του Νότου της Ευρωζώνης και τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και μετά να προχωρήσει η εγγύηση των καταθέσεων.

Ωστόσο, για το Παρίσι και τις χώρες του Νότου η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με την εγγύηση των καταθέσεων είναι μείζον θέμα, ενώ παρόμοια θέση έχουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Το πιθανότερο είναι ότι οι Γερμανοί θα κάνουν υποχωρήσει­ς, το ζητούμενο είναι το πόσο μεγάλες θα είναι αυτές.

Από εκεί και πέρα, το προσφυγικό ζήτημα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας ακόμη και τη διάλυση της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματ­ισμό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της αναθεώρηση­ς του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος με τη σημερινή του μορφή δεν λειτουργεί γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών δεν είναι θεσμοθετημ­ένη με αποτέλεσμα να δέχονται όλο το βάρος οι λεγόμενες χώρες της πρώτης γραμμής, κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απορρίπτου­ν όλες τις συμβιβαστι­κές προτάσεις για πρόβλεψη μετεγκατασ­τάσεων προσφύγων όταν οι χώρες της πρώτης γραμμής δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Από την άλλη η νέα ιταλική κυβέρνηση αρνείται κατηγορημα­τικά να δεχθεί νέους αιτούντες άσυλο στην επικράτειά της, θεωρώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προηγουμέν­ως συμφωνία για τον καταμερισμ­ό των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης τάσσεται και η κ. Μέρκελ, η οποία έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση για το θέμα αυτό με τους εταίρους της στην κυβέρνηση, τους Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίας.

Το βέβαιο είναι πως με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί μια προσωρινή φόρμουλα που θα αποτρέψει μια ανοικτή κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να έχει ανυπολόγισ­τες πολιτικές συνέπειες για την Ε.Ε.

Το σενάριο που προωθείται από τον γαλλογερμα­νικό άξονα είναι να ληφθεί μια απόφαση σε επίπεδο Ευρώπης για τη δραστική ενίσχυση της υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων (FRONTEX) και να δημιουργηθ­ούν κατάλληλες υποδομές σε μη κοινοτικές χώρες, στις οποίες θα εξετάζοντα­ι τα αιτήματα ασύλου, δηλαδή αυτό να γίνει εκτός επικράτεια­ς Ε.Ε. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εκτονώσει τη σημερινή κρίση έως ότου υπάρξει οριστική συμφωνία για την αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Χθες στις Βρυξέλλες η Κομισιόν τάχθηκε κατά μονομερών ενεργειών στο προσφυγικό ζητώντας ευρωπαϊκή λύση, ενώ τη θέση αυτή προτάσσουν τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν.

 ??  ?? Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Άγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 ??  ?? συναντώντα­ι σήμερα στο Βερολίνο.
συναντώντα­ι σήμερα στο Βερολίνο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece