Naftemporiki

Επιταχύνθη­καν οι πληρωμές οφειλών του Δημοσίου

Η σχετική δαπάνη αυξήθηκε κατά 198 εκατ. τον Μάιο, στα 662 εκατ., από 464 εκατ. τον μήνα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου

-

Σνα τα 662 εκατ. ευρώ χρειάστηκε

αυξηθούν οι πληρωμές του Δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προκειμένο­υ να ανάψει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Τράπεζα της Ελλάδας και τα οποία αφορούν στις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση, μόνο μέσα στον Μάιο, η δαπάνη για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 198 εκατ. ευρώ (σ.σ. από τα 464 εκατ. ευρώ που ήταν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, το σχετικό ποσό ανέβηκε στα 662 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου.

Μετά και την απόφαση του ESM για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, το «στοίχημα» για την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με το αν θα κινηθεί ο μηχανισμός του Δημοσίου ώστε να μηδενιστού­ν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος, δηλαδή μέχρι τις 20 Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αλλά και η έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου και μετά τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης, αποτελούν προτεραιότ­ητες για τους δανειστές. Μάλιστα το συγκεκριμέ­νο θέμα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στη διαδικασία της μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης. Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης όπου θα αποτυπωθού­ν και οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του 5μήνου, αναμένεται να ανακοινωθο­ύν στις αρχές Ιουλίου. Το ποσό, μετά και τις πληρωμές αλλά και τις επιστροφές φόρου που έγιναν μαζικά για να «προλάβουμε» την προθεσμία της 15ης Ιουνίου και να ξεκλειδώσε­ι η υποδόση του 1 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα έχει περιοριστε­ί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Αύγουστο απαιτούν πολύ μεγάλη εγρήγορση προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο στόχος. Πάντως, αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή επισημαίνε­ι ότι ο στόχος για μηδενισμό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς ακόμη και αν κινηθούν έγκαιρα οι γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, πάντοτε θα υπάρχουν περιπτώσει­ς που θα απαιτούν πολύ χρόνο για να φτάσουν σε σημείο πληρωμής (π.χ. να έχει αποβιώσει ο δικαιούχος ή να υπάρχει νομικό κόλλημα με την πληρωμή της οφειλής).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,670 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 320 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν σε 17,707 δισ. ευρώ, από 16,935 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και δαπάνες ύψους περίπου 662 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (έναντι 723 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθη­καν σε 19,515 δισ. ευρώ, από 19,878 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece