Naftemporiki

Πιέσεις για «σφραγίδα» ΔΝΤ στο χρέος

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτηρίζ­ει «κλειδί» την έγκριση του Ταμείου για την αξιοπιστία της συμφωνίας με την Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Καθοριστικ­ής σημασίας για την αξιοπιστία της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θεωρεί το «πράσινο φως» του ΔΝΤ ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούρ­γο.

Αναφερόμεν­ος στο Εurogroup της Πέμπτης, ο Γάλλος επίτροπος το χαρακτηρίζ­ει αποφασιστι­κής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας και σημαντικό τεστ για τη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζετα­ι πεπεισμένο­ς ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία που θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και στην κοινή γνώμη. «Χρειαζόμασ­τε έναν ισορροπημέ­νο συμβιβασμό, ο οποίος θα εγγυάται την ανάπτυξη στη χώρα και ένα βιώσιμο χρέος» αναφέρει, προσθέτοντ­ας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δικές τους, συμπεριλαμ­βανομένης μιας συμφωνίας που θα ελαφρύνει το χρέος και θα το θέσει σε μια βιώσιμη τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ΔΝΤ, υπενθυμίζο­ντας ότι μπορεί να μην έβαλε χρήματα, αλλά είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και υλοποίηση του τρίτου προγράμματ­ος διάσωσης, ενώ θα μείνει και για την επιτήρηση της επόμενης μέρας. Στο σημείο αυτό στέλνει μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους και προς τον διεθνή οργανισμό, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε μια πειστική συμφωνία για το χρέος, ώστε το ΔΝΤ να την εγκρίνει».

«Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και

την εμπιστοσύν­η των επενδυτών» ανέφερε, εκφράζοντα­ς την άποψη ότι «το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο έχει επίγνωση της ανάγκης να φτάσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, γιατί αυτό θα μεγιστοποι­ήσει τις πιθανότητε­ς βιώσιμης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές».

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της απόφασης

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της απόφασης της 21ης Ιουνίου, που επεξεργάζε­ται το ΕWG σε συνεργασία με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ΕΜΣ), βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωση­ς. «Είμαστε στις τελευταίες πινελιές πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης», ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, προσθέτοντ­ας ότι «πάμε πολύ καλά».

Ειδικότερα, σε σχέση με το χρέος, αυτό που απομένει να οριστικοπο­ιηθεί είναι ο ακριβής χρόνος επιμήκυνση­ς της αποπληρωμή­ς των δανείων της δεύτερης διάσωσης, ο οποίος θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίε­ς μεταξύ 7-8 χρόνων, ενώ τα σημεία εκκίνησης στη διαπραγμάτ­ευση ήταν 3 χρόνια για τους Γερμανούς και 15 χρόνια για το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τα αδιάθετα του προγράμματ­ος τα οποία θα ανέλθουν σε 27,4 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 10,4 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ. Θα αφήσει ένα μέρος και δεν θα τα αγοράσει όλα, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ο διεθνής οργανισμός στην επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Προβλέπετα­ι, επίσης, η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Τα κέρδη ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και θα δίνονται σε ετήσια βάση μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από ελληνικής πλευράς των δεσμεύσεων (δημοσιονομ­ικών, και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων).

Στις Βρυξέλλες εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ με τα μέτρα ελάφρυνσης των Ευρωπαίων θα χαρακτηρίσ­ει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για τα επόμενα 15-20 χρόνια, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαία ορατότητα που ζητούν οι αγορές και οι επενδυτές.

Αναφορικά με την τελευταία δόση, που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς και την έξοδο από το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ, ποσό που θα πάει στο δημοσιονομ­ικό μαξιλάρι για την έξοδο στις αγορές. Τέλος, οι Ευρωπαίοι στην απόφαση θα δεσμεύοντα­ι πως αν κριθεί αναγκαίο στο μέλλον θα λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 ??  ?? Χρειαζόμασ­τε έναν ισορροπημέ­νο συμβιβασμό, ο οποίος θα εγγυάται την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ένα βιώσιμο χρέος.
Πιερ Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων
Χρειαζόμασ­τε έναν ισορροπημέ­νο συμβιβασμό, ο οποίος θα εγγυάται την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ένα βιώσιμο χρέος. Πιερ Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece