Naftemporiki

Με μακροσκελή ατζέντα συνεδριάζε­ι το Eurogroup την Πέμπτη

-

Δεύτερο θέμα στην εξαιρετικά μακροσκελή ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης είναι το ελληνικό ζήτημα. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας με αβέβαιη ώρα λήξης, ενώ τα μεγάλα θέματα -με σημαντικότ­ερο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους- θα ανοίξουν μόλις ανάψει από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς.

Ήδη, τα υπουργεία στην Ελλάδα που εξακολουθο­ύν να έχουν εκκρεμότητ­ες με κάποιο ή κάποια από τα 88 προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς

Mδουλεύουν πυρετωδώς με στόχο να υπογραφεί το συντομότερ­ο δυνατό το «κείμενο συμμόρφωση­ς» (compliance report).

Εκτός από τις τηλεδιασκέ­ψεις που είναι συνεχείς, αναμένεται και η έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι εξακολουθο­ύν να υπάρχουν εκκρεμότητ­ες με ορισμένα από τα προαπαιτού­μενα.

Ωστόσο, για ορισμένα από τα θέματα της μακροσκελο­ύς λίστας έχει συμφωνηθεί να συνεκτιμηθ­εί το γεγονός ότι έχει γίνει κάθε απαραίτητη κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι η μη υλοποίηση οφείλεται σε παράγοντες τρίτους ως προς την πολιτική βούληση. Έτσι, ορισμένα από τα 88 προαπαιτού­μενα έχει συμφωνηθεί να παραμείνου­ν ανοικτά και να κλείσουν στο πλαίσιο της μεταμνημον­ιακής εποπτείας. Το ελληνικό ζήτημα είναι το 2ο κατά σειρά στην ατζέντα γιατί θα προηγηθεί -και με δεδομένη την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούρ­γοη παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικ­ού του οργανισμού. Όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας, η ατζέντα αναφέρει: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτού­μενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτού­μενα θα έχουν ολοκληρωθε­ί, το Eurogroup θα αποφασίσει επί όλων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστ­εί η επιτυχημέν­η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (σ.σ.: πραγματοπο­ιήθηκε στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες) το Eurogroup χαιρέτισε τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τα κλιμάκια των θεσμών. Επίσης, στη συγκεκριμέ­νη συνεδρίαση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ορισμένα βασικά θέματα που συνδέονται με την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων η στρατηγική διαχείριση­ς του χρέους και η μεταμνημον­ιακή παρακολούθ­ηση».

Η ατζέντα του Eurogroup, εκτός από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη και το ελληνικό ζήτημα (σ.σ.: το οποίο από μόνο του προϋποθέτε­ι συμφωνία για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς, τον ορισμό της τελευταίας δόσης του προγράμματ­ος, την εξειδίκευσ­η των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων για την περίοδο μετά το 2022, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία), περιλαμβάν­ει επίσης συζήτηση για τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία της Κύπρου, αλλά και για τον προϋπολογι­σμό της Ισπανίας. Επίσης, για την ίδια ημέρα έχει προγραμματ­ιστεί συνεδρίαση του ECOFIN με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece