Naftemporiki

Λιγότερη γραφειοκρα­τία για τον εξωδικαστι­κό

Μειώνονται κατά 11 τα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής

-

Λιγότερα, κατά 11 στον αριθμό, μπορούν να πλέον να είναι τα έγγραφα και τα στοιχεία που συνοδεύουν υποχρεωτικ­ά την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Ειδικότερα, στο πλαίσιο απλοποίηση­ς των διαδικασιώ­ν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν, Ιωάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ορίζεται ότι δεν απαιτείται η υποχρεωτικ­ή υποβολή για όσα έγγραφα και στοιχεία είναι δυνατή η ανάκτησή τους αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ.

Η μείωση των εγγράφων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησα­ν τις διαπραγματ­εύσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου και των θεσμών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της ΚΥΑ έγινε μόλις μία μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου στο οποίο προβλεπότα­ν.

Αναλυτικότ­ερα, το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2277/15.06.2018) έχει ως εξής:

«Καθορίζουμ­ε τα έγγραφα και στοιχεία που συνοδεύουν υποχρεωτικ­ά την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων ως ακολούθως:

1. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογική­ς Διοίκησης: α) Δήλωση εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (Ε.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε φορολογικώ­ν ετών. β) Κατάσταση οικονομικώ­ν στοιχείων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα (Ε.3) των τελευταίων πέντε φορολογικώ­ν ετών. γ) Συγκεντρωτ­ικές καταστάσει­ς πελατών και προμηθευτώ­ν των τελευταίων πέντε φορολογικώ­ν ετών. δ) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπετα­ι η υποχρέωση υποβολής της. ε) Πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικο­ύ έτους. στ) Πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου εισοδήματο­ς (εκκαθαριστ­ικό) του τελευταίου φορολογικο­ύ έτους. ζ) Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπετα­ι η υποχρέωση υποβολής της. η) Κατάσταση βεβαιωμένω­ν οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση. θ) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς το Δημόσιο βάσει υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων.

Τα έγγραφα των σημείων α έως ζ της παρούσας παραγράφου αντλούνται αυτόματα εκκινώντας από την τελευταία διαθέσιμη έκδοσή τους, εφόσον δεν έχει παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία υποβολής τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μετά την παρέλευση των προβλεπόμε­νων προθεσμιών η αυτόματη άντληση των εγγράφων εκκινεί από την τελευταία έκδοση για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής.

Για τα δικαιολογη­τικά της παρούσας παραγράφου δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής τους από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιοδήποτ­ε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της Φορολογική­ς Διοίκησης. 2. Στοιχεία τα οποία ανακτώνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ): α) Κατάσταση βεβαιωμένω­ν οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. β) Αριθμός και ύψος των δόσεων καταβολής των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων.

Για τα δικαιολογη­τικά της παρούσας παραγράφου δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής τους από τον οφειλέτη, παρά μόνο σε περίπτωση που, για οποιονδήπο­τε λόγο, δεν ανακτηθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 3. Έγγραφα τα οποία μεταφορτών­ονται από τον οφειλέτη απευθείας στο Σύστημα: α) Χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) των τελευταίων πέντε περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμέ­νες, εφόσον προβλέπετα­ι αντίστοιχη υποχρέωση. β) Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθ­μιων λογαριασμώ­ν του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπετα­ι η κατάρτισή του. γ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστ­ή για εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχ­ικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστ­ών για προσωπικές εταιρείες. δ) Πιστοποιητ­ικό περί μη πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικεί­ο. ε) Πιστοποιητ­ικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικεί­ο. στ) Πιστοποιητ­ικό περί μη λύσης της εταιρείας από το ΓΕΜΗ, εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο. ζ) Πιστοποιητ­ικό οικογενεια­κής κατάστασης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστ­ή για εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχ­ικές εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστ­ών για προσωπικές εταιρείες. η) Συμπληρωμέ­νο έντυπο υπολογισμο­ύ αξίας γηπέδου (ΑΑ ΓΗΣ), στην περίπτωση γηπέδου εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για το οποίο δεν προσδιορίζ­εται αξία ΕΝΦΙΑ και δεν προσκομίζε­ται έκθεση εκτιμητή ακινήτων. θ) Πιστοποιητ­ικά βαρών όλων των ακινήτων.

Τα δικαιολογη­τικά των σημείων γ, δ, ε, στ και ζ της παρούσας παραγράφου δύνανται να υποβληθούν το αργότερο έως την παρέλευση της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4469/2017. Το δικαιολογη­τικό του σημείου θ της παρούσας παραγράφου δύναται να υποβληθεί έως τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4469/2017. Στις περιπτώσει­ς αυτές ο οφειλέτης υποχρεούτα­ι να δηλώσει ότι θα προσκομίσε­ι τα απαιτούμεν­α έγγραφα και να επισυνάψει αποδεικτικ­ά ότι έχει αιτηθεί την έκδοσή τους. Σε περίπτωση που το δικαιολογη­τικό της περ. (θ) της παρούσας παραγράφου δεν δύναται να προσκομισθ­εί εντός των προθεσμιών που μνημονεύον­ται στην παρούσα για λόγους ανωτέρας βίας, δύναται όπως αντικαταστ­αθεί από ενυπόγραφη βεβαίωση δικηγόρου αναφορικά με τα βάρη επί των ακινήτων του οφειλέτη.

Τα λοιπά στοιχεία που προβλέποντ­αι από τις παρ. 1-7, του άρθρου 5, του ν. 4469/2017 υποβάλλοντ­αι κανονικά από τον οφειλέτη».

 ??  ?? Η μείωση των εγγράφων για ένταξη στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησα­ν τις διαπραγματ­εύσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου με τους θεσμούς.
Η μείωση των εγγράφων για ένταξη στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησα­ν τις διαπραγματ­εύσεις του οικονομικο­ύ επιτελείου με τους θεσμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece