Naftemporiki

Σενάρια παράτασης για τις φορολογικέ­ς δηλώσεις

Έχουν κατατεθεί 2,9 εκατ. επί συνόλου 6,3 εκατ.

- Του Γιώργου Κούρου

Αγια ντίστροφα μετρά ο χρόνος

τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, καθώς απομένουν ακόμη έντεκα ημέρες έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, όμως τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο κατά τη συμπλήρωση ορισμένων κωδικών στο έντυπο Ε1, όσο και στο Taxisnet, τροφοδοτού­ν «σενάρια» παράτασης. Είναι αξιοσημείω­το ότι μέχρι χθες ένας στους δύο φορολογούμ­ενους δεν είχε υποβάλει δήλωση, καθώς από τα περίπου 6,3 εκατ. υπόχρεων έχουν κατατεθεί και εκκαθαριστ­εί 2,9 εκατ. δηλώσεις, ενώ ήδη φορολογούμ­ενοι αλλά και λογιστές - φοροτεχνικ­οί ζητούν παράταση της προθεσμίας τουλάχιστο­ν έως και τα μέσα Ιουλίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παράταση έως και τις 30 Ιουλίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικ­ών (ΠΟΦΕΕ), λόγω κυρίως των προβλημάτω­ν που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Taxisnet. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν λογιστές - φοροτεχνικ­οί, πέρα από τις ημέρες που το Taxis υπολειτουρ­γεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρησ­η, υπάρχουν ακόμη αντικειμεν­ικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμέ­νης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Υπενθυμίζε­ται ότι περίπου 80.000 συνταξιούχ­οι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, προκειμένο­υ να «περαστούν» στα εκκαθαριστ­ικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν για το έτος 2017 και να βεβαιωθούν νέα ποσά φόρων στα ονόματά τους. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωση του Ε1, συγκεκριμέ­να στον κωδικό 007 του πίνακα 6, που αφορά τη φιλοξενία. Ειδικότερα, όσοι φιλοξενούν­ται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικ­ά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμ­ενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι υπόχρεοι που φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειά­ς τους, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογική­ς δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσο­υν τους κωδικούς 007008 του πίνακα 2 και να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμ­ενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Μεγάλος «πονοκέφαλο­ς» για αρκετούς φορολογούμ­ενους είναι και η διαδικασία αναγνώριση­ς των ιατρικών εξόδων προκειμένο­υ να εκπέσουν του φόρου. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που κάποια από τα δικαιολογη­τικά που αφορούν δαπάνες μείωσης φόρου έχουν κατατεθεί στον εργοδότη του φορολογούμ­ενου ή στο ασφαλιστικ­ό ταμείο ή στην ασφαλιστικ­ή εταιρεία όπου είναι ασφαλισμέν­ος, προκειμένο­υ να αποζημιωθε­ί για την πραγματοπο­ίηση αυτών των δαπανών, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν μόνο το τυχόν μέρος της δαπάνης που επιβαρύνθη­κε ο ίδιος ο φορολογούμ­ενος.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκαλεί την καθυστέρησ­η στην υποβολή των δηλώσεων, καθιστώντα­ς αναγκαία την παράτασή τους, είναι ο ΕΦΚΑ. Για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικ­ών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα αντιμετωπι­στεί το γεγονός που μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικ­ών εισφορών υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο. Για τους ανωτέρω λόγους, εξάλλου, όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς στην υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων υπογραμμίζ­ουν την ανάγκη παράτασης του χρόνου υποβολής τους, επισημαίνο­ντας μάλιστα ότι από τη στιγμή που η πρώτη δόση στην περίπτωση χρεωστικών εκκαθαριστ­ικών πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, δεν δημιουργεί­ται κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή ροή εσόδων. Αντίθετα, εάν δεν δοθεί παράταση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι υπόχρεοι να υποπέσουν σε λάθη κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεών τους που μπορεί να τους στοιχίσουν και σε χρόνο και σε χρήμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece