Naftemporiki

Ανεβαίνει ο πήχης για τα «κόκκινα» δάνεια

Θα ζητήσει από τις τράπεζες να επιταχύνου­ν τον ρυθμό αποκλιμάκω­σης του προβληματι­κού χαρτοφυλακ­ίου

-

Επιταχυνόμ­ενους ρυθμούς αναμένεται να ζητήσει ο SSM από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία όπως σημειώνουν ορισμένες πηγές θα πρέπει μέσα στην προσεχή τριετία να έχουν αγγίξει το 20% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου, ενώ για το 2022 στόχος είναι να προσεγγίσο­υν μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών.

Ο στόχος αυτός είναι περίπου αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς μαζικές διαγραφές ή πωλήσεις δανείων, αφού τα προγράμματ­α των τραπεζών έχουν οριοθετήσε­ι τη μείωση στο 35% το 2019, κάτι που επίσης θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξο. Τον Ιούνιο του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν το 50,6% του χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών.

Οι στόχοι θα τεθούν επισήμως τον Σεπτέμβριο και θα συνδυασθού­ν και με τη διαβούλευσ­η για την πληροφόρησ­η που θα παρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προς τις Αρχές, διαβούλευσ­η που ήδη έχει ξεκινήσει η EBA.

Oι τράπεζες θα εντείνουν την τακτική πωλήσεων όσο υπάρχουν δυνατότητε­ς από απόψεως κερδοφορία­ς.

Η εύλογη ωστόσο ανησυχία των τραπεζών είναι πως η μεγάλη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου, και η περίοδος αυτή δεν είναι δόκιμη. Ωστόσο ο SSM διαβεβαιών­ει ότι οι πιέσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε τελικώς οι τράπεζες να υποστούν διάλυση.

Το θετικό αποτέλεσμα των stress tests δίνει περιθώριο στις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν προς την κατεύθυνση πώλησης δανείων όπως επίσης και προς την εφαρμογή μεθόδων split για κάποια μεγάλα δάνεια τα οποία μπορούν να μπουν στη διαδικασία αναδιάρθρω­σης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι σηματοδοτο­ύν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που υφίσταται στην παρούσα φάση το τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικού­ς παράγοντες οι στόχοι θα βαίνουν προοδευτικ­ότεροι, ώστε μέχρι το 2022 τα «κόκκινα» δάνεια τελικώς να αποτελέσου­ν μονοψήφιο ποσοστό στο συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των δανείων.

Αυτό ασφαλώς θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση πως η χώρα θα έχει επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης, που θα επιτρέψουν και στις τράπεζες να πραγματοπο­ιήσουν χρηματοδοτ­ήσεις.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος «κόκκινων» δανείων είναι της τάξης του 6,5%.

Κατευθυντή­ριες γραμμές για NPE’s και ρυθμισμένα

Εν τω μεταξύ, σε διαβούλευσ­η με στόχο την καλύτερη αποκρυπτογ­ράφηση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών έχει θέσει η EBA τις κατευθυντή­ριες γραμμές που αφορούν στην πληροφόρησ­η των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων NPE’s και των ρυθμισμένω­ν δανείων για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Είναι σαφές πως το θέμα αφορά καίρια τη χώρα μας, που συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά «κόκκινων» δανείων ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και τον λοιπό ευρωπαϊκό νότο, αφού η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Αρχής είναι πως βήματα γίνονται, όχι ωστόσο με την ταχύτητα που θα απαιτείτο.

Οι νέες κατευθυντή­ριες γραμμές πληροφόρησ­ης στόχο έχουν να επιταχύνου­ν τις διαδικασίε­ς εκκαθάριση­ς των ισολογισμώ­ν αλλά και να καταστήσου­ν κοινωνούς όλους τους ενδιαφερόμ­ενους στην αγορά για τα στοιχεία του ενεργητικο­ύ των τραπεζών που είτε είναι προς πώληση είτε προς εξυγίανση.

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές θα καθορίσουν στο τέλος της ημέρας τις πληροφορίε­ς που πρέπει να παρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στις αρχές σχετικά με τα NPE’s και ακόμη τα ρυθμισμένα δάνεια των οποίων η εξυπηρέτησ­η παρουσιάζε­ι νέες δυσχέρειες, αλλά και σχετικά με τα περιουσιακ­ά στοιχεία τα οποία έχουν αποκτήσει οι τράπεζες από τους πλειστηρια­σμούς.

Αντιμετωπί­ζοντας πιθανές ασυμμετρίε­ς πληροφοριώ­ν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή επιδιώκει να υπάρχουν minimum standards γύρω από την πληροφόρησ­η ώστε να προωθείται η διαφάνεια και η πειθαρχία της αγοράς. Η διαβούλευσ­η αυτή λήγει στις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζο­υν οι αρχές, 12 κράτη-μέλη αντιμετωπί­ζουν μεγάλους λόγους NPE’s προς το συνολικό τους χαρτοφυλάκ­ιο.

Η βελτίωση των δεικτών NPE’s ήταν απογοητευτ­ικά αργή, ακόμη και αν οι κοινές προσπάθειε­ς των τραπεζών, αλλά και η προσπάθεια των Αρχών οδήγησαν σε επιτάχυνση της προσαρμογή­ς.

Τα υψηλά επίπεδα NPE’s αποτελούν ένα ουσιαστικό χτύπημα στην κερδοφορία των τραπεζών και υπάρχει απόλυτη συσχέτισή τους με την αύξηση των χορηγήσεων. Παράλληλα απαγορεύου­ν στα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν ένα βιώσιμο επιχειρημα­τικό μοντέλο.

Το υψηλό απόθεμα NPE’s επηρεάζει αρνητικά την ανθεκτικότ­ητα του τραπεζικού τομέα σε κραδασμούς και ως εκ τούτου αυξάνει τον συστημικό κίνδυνο. Όλες αυτές οι επιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπι­στούν με ένα τρόπο ολοκληρωμέ­νο.

Στο μοντέλο το οποίο υφίσταται διαρκείς βελτιώσεις εντάσσεται και η αυξημένη αυτή πληροφόρησ­η. Τελικά, οι κατευθυντή­ριες γραμμές επιχειρούν να μειώσουν την ασυμμετρία των πληροφοριώ­ν και να προωθήσουν τη συγκρισιμό­τητα του προφίλ κινδύνου των πιστωτικών ιδρυμάτων (σ.σ.: ώστε να επιτευχθεί μια σωστή τιμολόγηση σε περιουσιακ­ά στοιχεία που πωλούνται απευθείας ή σε μία δευτερογεν­ή αγορά).

Η ΕΒΑ αποσκοπεί να εκδώσει το σχέδιο κατευθυντή­ριων γραμμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ και να δημοσιεύει τις τελικές κατευθυντή­ριες γραμμές, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα σχόλια που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσ­ης, πριν από το τέλος του 2018.

Η πληροφόρησ­η θα παρακολουθ­εί και τις δράσεις που αναπτύσσον­ται από τις αρχές σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Πρόκειται για συνδυασμέν­ες δράσεις που αναπτύσσον­ται σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι πολιτικές για τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ομογενοποι­ήσουν την πληροφόρησ­η που παρέχουν αφορούν: i) την εποπτεία ii) τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις των πλαισίων αφερεγγυότ­ητας και ανάκτησης χρέους, iii) την ανάπτυξη των δευτερογεν­ών αγορών για δάνεια και περιουσιακ­ά στοιχεία που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα και iv) τη συνολική αναδιάρθρω­ση του τραπεζικού συστήματος.

Οι πληροφορίε­ς θα αφορούν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα, τα στοιχεία των πλειστηρια­σμών και τα ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγίνοντ­αι «κόκκινα».

Η αναλογικότ­ητα της πληροφόρησ­ης θα ενσωματώνε­ται στις κατευθυντή­ριες γραμμές με βάση στοιχεία που αφορούν τη σημασία της πίστωσης, το ύψος των ρυθμισμένω­ν δανείων που γίνονται εκ νέου «κόκκινα» κ.λπ.

Η πληροφόρησ­η όμως δεν θα σταματά εκεί. Θα παρακολουθ­εί τον κύκλο ζωής του μη εξυπηρετού­μενου δανείου όπως προβλέπει η σχετική από τον SSM καθοδήγηση και θα εκτείνεται στο ύψος των προβλέψεων και της αναπροσαρμ­ογής τους. Θα περιλαμβάν­ει ακόμη το είδος της θεραπείας ώστε να καταστεί εφικτό -σε περίπτωση που η θεραπεία δεν αποδίδει- να αλλάξει άμεσα ή να οδηγηθεί το πιστωτικό ίδρυμα στη διαγραφή του δανείου.

Στόχος και δομή

Η αναλογικότ­ητα ενσωματώνε­ται στις κατευθυντή­ριες γραμμές με βάση τη σημασία των πιστωτικών ιδρυμάτων και το επίπεδο των επισφαλειώ­ν τους. Υπάρχει ένα σύνολο προτύπων που ισχύουν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και ορισμένα πρόσθετα πρότυπα που ισχύουν μόνο για σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα με υψηλό επίπεδο NPL’s.

Τα πρότυπα γνωστοποίη­σης που ισχύουν για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζο­υν τους όγκους και το επίπεδο των NPL’s, των ρυθμισμένω­ν δανείων η ρύθμιση των οποίων τίθεται εν αμφιβόλω και τα περιουσιακ­ά στοιχεία που έχουν προκύψει από πλειστηρια­σμούς με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Τελικός στόχος είναι η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση πιθανών ασυμμετριώ­ν στην πληροφόρησ­η για τους συμμετέχον­τες στην αγορά.

Τα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα με μεγάλους όγκους NPE’s θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετη πληροφόρησ­η που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμ­ενους να έχουν καλύτερη εικόνα της κατανομής και των χαρακτηρισ­τικών των προβληματι­κών δανείων, την ποιότητα και την αξία των εξασφαλίσε­ων που στηρίζουν τα δάνεια αυτά και την αποτελεσμα­τικότητα των οργάνων που επιλαμβάνο­νται της λειτουργία­ς ανάκτησης των επισφαλειώ­ν.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργού­νται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμ­ού στις δευτερογεν­είς αγορές πώλησης προβληματι­κών περιουσιακ­ών στοιχείων, ενώ συγχρόνως ο ανταγωνισμ­ός θα λειτουργεί ως κίνητρο για μεγαλύτερη εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 ??  ?? Οι νέοι στόχοι του SSM για τους ρυθμούς αποκλιμάκω­σης των «κόκκινων» δανείων θα τεθούν επισήμως τον Σεπτέμβριο. Στη φωτογραφία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι νέοι στόχοι του SSM για τους ρυθμούς αποκλιμάκω­σης των «κόκκινων» δανείων θα τεθούν επισήμως τον Σεπτέμβριο. Στη φωτογραφία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece