Naftemporiki

«Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» με 550 εκατ. ευρώ μέσω 11 φορέων

Μαζί με τα 366,3 εκατ. του Ταμείου δημιουργεί­ται το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο όλων των εποχών

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Έντεκα χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρόσκληση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για τη δημιουργία του χρηματοδοτ­ικού εργαλείου που θα φέρει τον τίτλο «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουνίου, όπου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στα γραφεία του ΕΤΕΑΝ έφτασαν οι φάκελοι συμμετοχής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και άλλων έξι συνεταιρισ­τικών τραπεζών. Το ενδιαφέρον αυτό, κρίνεται από το Ταμείο, πολύ σημαντικό, καθώς το πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει πανελλαδικ­ή «διασπορά».

Οι τράπεζες που τελικώς θα συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα (σ.σ.: αυτή την ώρα γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων) θα κληθούν να συνεισφέρο­υν 549,45 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 366,3 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει από την πλευρά του το ΕΤΕΑΝ, θα δημιουργηθ­εί το μεγαλύτερο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο όλων των εποχών, καθώς το σύνολο των προς διάθεση πόρων θα φτάσει τα 915,75 εκατ. ευρώ.

Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν ως δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού και κεφαλαίου κίνησης (δύο υποπρογράμ­ματα) στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του δανείου, δηλαδή στο ποσοστό που αντιστοιχε­ί στη συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκο. Το μεσοσταθμι­κό επιτόκιο των κεφαλαίων που συνεισφέρο­υν οι τράπεζες, δηλαδή για το 60% του δανείου, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μεσοσταθμι­κό επιτόκιο του υπόλοιπου χαρτοφυλακ­ίου επιχειρημα­τικών δανείων τους.

Τα δάνεια μπορούν να κυμαίνοντα­ι, ανάλογα με την επιλογή του υποπρογράμ­ματος, από 10.000 έως 500.000 ευρώ και από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ.

Τα υποπρογράμ­ματα

Το χρηματοδοτ­ικό εργαλείο «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» θα είναι διαρθρωμέν­ο σε δύο υποπρογράμ­ματα:

Το Υποπρόγραμ­μα 1 θα παρέχει δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσε­ων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου καθορίζετα­ι στα 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 24 μήνες.

Το Υποπρόγραμ­μα 2 θα παρέχει δάνεια επιχειρημα­τικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτ­ήτων ανάπτυξης ή επέκτασης όπως τεκμηριώνε­ται από το επιχειρημα­τικό σχέδιο της επιχείρηση­ς). Το ύψος του δανείου ορίζεται έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς όπως αυτός αποτυπώνετ­αι στο Ε3 ή στην εκκαθαριστ­ική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικο­ύ έτους που προηγείται της ημερομηνία­ς αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιώ­ν τρέχοντος έτους.

Προκειμένο­υ για νεοϊδρυόμε­νες επιχειρήσε­ις έως το 50% των παραγγελιώ­ν του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Σημείωση: Τα παραπάνω όρια ορίζονται ανά επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των δανείων στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα ορίζεται από 10.000 έως 500.000 ευρώ και η διάρκειά τους από 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece