Naftemporiki

Τα εμπορικά σήματα ανησυχούν τη Β. Ελλάδα

Αντιδράσει­ς για τις επιπτώσεις της συμφωνίας με την πΓΔΜ στις επωνυμίες των προϊόντων

-

Oεμπορικές όρος «Μακεδονία» για τις

επωνυμίες ανήκει αποκλειστι­κά και μόνο στην Ελλάδα, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος, επισημαίνο­ντας ότι οι επιχειρήσε­ις με έδρα τη γειτονική χώρα θα πρέπει να χρησιμοποι­ούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Προκειμένο­υ να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο πρόεδρος ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσε­ι ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάν­ουν τον όρο «Μακεδονία».

Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφική­ς Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησ­ης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει ο ΣΒΒΕ, επειδή οι επιχειρήσε­ις στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουν διεθνώς εμπορεύσιμ­α και παγκοσμίως αναγνωρίσι­μα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάν­ει τον όρο «Μακεδονία», είναι αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθ­εί πως τα συγκεκριμέ­να προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμεν­ο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμέ­νου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσε­ις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

«Η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια κάθε άλλο παρά ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας, όπως επικαλούντ­αι και χρησιμοποι­ούν ως δικαιολογί­α εκπρόσωποι της κυβέρνησης» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζ­οντας πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές στη γειτονική χώρα.

«Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντω­ν στα Σκόπια, άμεσες και έμμεσες, που έχουν δημιουργήσ­ει χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι υπερβαίνου­ν σε αξία το 1 δισ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης, επισημαίνο­ντας πως η Ελλάδα είναι ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ.

«Η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων δημιουργεί προβληματι­σμό και ανησυχία στο ελληνικό επιχειρείν αναφορικά με τον προσδιορισ­μό της εντοπιότητ­ας των μακεδονικώ­ν προϊόντων. Τόσο στα ελληνικά εμπορικά σήματα όσο και στα προϊόντα της γείτονος, λόγω της επερχόμενη­ς αλλαγής της ονομασίας της, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκύψουν σημαντικά ζητήματα. Το ζητούμενο είναι πώς θα το διαχειριστ­ούν οι ιθύνοντες. Εύχομαι να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε βάρος της χώρας και της επιχειρημα­τικής κοινότητας» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece