Naftemporiki

Εν πλω η Navios Maritime Containers για τον Nasdaq και νέες επενδύσεις

Προς ενίσχυση στόλου με εννέα containers­hips και δημόσια προσφορά μετοχών έως 100 εκατ. δολ.

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ρότα για τη χρηματιστη­ριακή αγορά του Nasdaq έβαλε η Navios Maritime Containers, η οποία παράλληλα στοχεύει στην αγορά εννέα πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων συνολικής αξίας άνω των 380 εκατ. δολαρίων.

Ειδικότερα, η Navios Maritime Containers είναι η έβδομη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Navios της κ. Αγγελικής Φράγκου, η οποία ιδρύθηκε το 2017 και δραστηριοπ­οιείται αποκλειστι­κά στα containers­hips. Η Navios Containers, που έχει ήδη μέσω εξαγορών έναν στόλο από 25 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ένα containers­hip από τη συγγενή εταιρεία Navios Maritime Partners L.P. (Navios Partners) και έχει και μία οψιόν για την αγορά άλλων τεσσάρων πλοίων από την ίδια εταιρεία. Παράλληλα προχώρησε στην αγορά τεσσάρων containers­hips από τρίτη ανεξάρτητη ναυτιλιακή εταιρεία.

Αναλυτικότ­ερα, η Navios Containers θα εντάξει στον στόλο της το πλοίο «Hyundai Hongkong», μεταφορική­ς ικανότητας 6.800 Teu και έτους ναυπήγησης το 2006, αντί 36 εκατ. δολαρίων. Το πλοίο απασχολείτ­αι με μέσο ημερήσιο ναύλο 28.523 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Η αγορά του θα χρηματοδοτ­ηθεί με δανεισμό από την επέκταση κατά 15 εκατ. δολάρια υφιστάμενη­ς σύμβασης από εμπορική τράπεζα. Επίσης, όπως προαναφέρθ­ηκε, η Navios Containers έχει μία οψιόν για την αγορά επιπλέον τεσσάρων containers­hips, μεταφορική­ς ικανότητας 6.800 teu έκαστο, από τη Navios Partners για 36 εκατ. δολάρια το καθένα, τα οποία είναι αδελφά πλοία με το «Hyundai Hongkong» και συνδέονται με την ίδια συμφωνία ναύλωσης. Η αγορά του «Hyundai Hongkong» και των πλοίων που περιλαμβάν­ονται στην οψιόν θα εγκριθεί από ειδική επιτροπή του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Navios Containers. Επιπλέον, η Navios Containers συμφώνησε να αγοράσει τέσσερα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, μεταφορική­ς ικανότητας 10.000 Teu το καθένα, αντί 210 εκατ. δολαρίων από τρίτο μέρος. Τα πλοία απασχολούν­ται με ναυλοσύμφω­να μέχρι τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2019 με ημερήσιο ναύλο 26.663 δολάρια. Η εν λόγω αγορά θα γίνει και με τη χρήση νέας πίστωσης ύψους 125 εκατ. δολαρίων. Τα τέσσερα containers­hips των 10.000 Teu και το «Hyundai Hongkong», για τα οποία υπεγράφησα­ν συμφωνίες αγοράς, αναμένεται να συνεισφέρο­υν με 35,3 εκατ. δολάρια στα EBITDA της εταιρείας τους επόμενους 12 μήνες. Με την προσθήκη των πέντε πλοίων που αποκτήθηκα­ν, ο στόλος της Navios Containers θα αποτελείτα­ι από 30 πλοία, συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 166.338 Teu και μέσου όρου ηλικίας τα 9,8 χρόνια.

Παράλληλα, η Navios Maritime Containers υπέβαλε την προηγούμεν­η Παρασκευή ενημερωτικ­ό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ για αρχική δημόσια προσφορά μετοχών μέχρι 100 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017 και έκλεισε το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2018 με πωλήσεις ύψους 69 εκατ. δολαρίων. Η JP Morgan, η BofA Merrill Lynch, η Citi και η Clarksons Platou Securities είναι οι κοινοί ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς. Ακόμη δεν έχει αποφασιστε­ί η τιμή διάθεσης των μετοχών και δεν έχουν δημοσιοποι­ηθεί περαιτέρω λεπτομέρει­ες για την αρχική δημόσια προσφορά.

Στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2018, που ολοκληρώθη­κε τον προηγούμεν­ο Μάρτιο, η Navios Containers παρουσίασε έσοδα ύψους 29,917 εκατ. δολαρίων, EBITDA ύψους 5,706 εκατ. δολαρίων και καθαρά κέρδη 3,041 εκατ. δολαρίων. Σε πρόσφατη παρουσίαση σε επενδυτές, η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε ότι εστιάζει στον τομέα των Panamax και ειδικότερα στα Baby Panamaxes, που είναι μεταφορική­ς ικανότητας μεταξύ 3.450 και 4.730 Teu, και στα New Panamaxes που είναι μεταφορική­ς ικανότητας μεταξύ 7.500 Teu και 10.000 Teu. Η κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 180 εκατ. δολάρια και το χρέος της σε 177 εκατ. δολάρια.

 ??  ?? Η Navios Containers θα εντάξει στον στόλο της το πλοίο «Hyundai Hongkong» από τη Navios Partners με οψιόν αγοράς για άλλα τέσσερα πλοία από την ίδια εταιρεία, καθώς και άλλα τέσσερα containers­hips από τρίτη ανεξάρτητη ναυτιλιακή εταιρεία.
Η Navios Containers θα εντάξει στον στόλο της το πλοίο «Hyundai Hongkong» από τη Navios Partners με οψιόν αγοράς για άλλα τέσσερα πλοία από την ίδια εταιρεία, καθώς και άλλα τέσσερα containers­hips από τρίτη ανεξάρτητη ναυτιλιακή εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece